x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama are "inima zdrobită" după măcelul din Afganistan, acolo unde un soldat american a ucis 16 civili

Obama are "inima zdrobită" după măcelul din Afganistan, acolo unde un soldat american a ucis 16 civili

13 Mar 2012   •   17:11
Obama are "inima zdrobită" după măcelul din Afganistan, acolo unde un soldat american a ucis 16 civili

Presedintele Barack Obama a anuntat marti ca soldatul american suspectat ca a ucis 16 civili duminica in sudul Afganistanului va fi judecat "cu toata severitatea legii".

In cadrul unui discurs transmis in direct de posturile de televiziune americane, Barack Obama l-a asigurat pe omologul sau afgan Hamid Karzai ca Statele Unite "trateaza acest caz cu seriozitate, ca si cum cetatenii si copiii lor ar fi fost ucisi".

"Avem inima zdrobita in fata pierderii unor vieti nevinovate. Acest masacru al civililor nevinovati este scandalos si inacceptabil. Acest lucru nu reprezinta tara noastra si nu corespunde soldatilor nostri", a mai spus Obama, care a cerut Pentagonului sa depuna toate eforturile pentru a desfasura o ancheta aprofundata asupra acestor evenimente, pentru a incerca sa inteleaga cum un sergent american, mobilizat de trei ori in Irak inainte de a merge in Afganistan, a putut comite aceste fapte.

"Pot sa le garantez americanilor si afganilor ca vom urmari ancheta, indiferent unde ne va conduce ea, si ca oricine ar fi implicat va fi tras la raspundere din plin si va fi judecat cu toata severitatea legii", a declarat Obama.

Presedintele a declarat ca s-a intalnit luni cu ambasadorul american in Afganistan, Ryan Crocker, si comandantul american al fortelor internationale in Afganistan, generalul John Allen, pentru a evoca strategia Statelor Unite.

"Este evident ca vom face fata unei provocari dificile in Afganistan, dar am incredere in faptul ca ne vom putea atinge obiectivele, ne vom putea proteja tara si pune capat acestui razboi in mod responsabil", a conchis el.

Decizia lui Obama de a lua pozitie oficial dupa incidentul sangeros produs duminica denota, conform analistilor militari, temerile americane de a suporta represalii in Afganistan.

×