x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama îi dă lui Putin trei-patru săptămâni pentru a-şi schimba politica faţă de Ucraina

Obama îi dă lui Putin trei-patru săptămâni pentru a-şi schimba politica faţă de Ucraina

de Agerpres    |    05 Iun 2014   •   19:12
Obama îi dă lui Putin trei-patru săptămâni pentru a-şi schimba politica faţă de Ucraina

Preşedintele american Barack Obama a declarat joi că ţările din G7 (Grupul celor şapte state puternic industrializate) vor aştepta să vadă ce va face Vladimir Putin 'în următoarele două, trei, patru săptămâni' în criza ucraineană, înainte de a decide eventuale noi sancţiuni.

"Vladimir Putin are posibilitatea de a reveni în cadrul legii internaţionale", a declarat Obama, la încheierea summitului G7 de la Bruxelles.

"Vom vedea ce va face dl. Putin în următoarele două, trei, patru săptămâni", a adăugat el, în cursul unei conferinţe de presă comune cu premierul britanic David Cameron. "În cazul în care provocările din Rusia continua, este clar  că ţările G7 sunt gata să impună costuri suplimentare", a adăugat Obama.

În acest context, el şi-a exprimat îngrijorarea faţă de vânzarea de către Franţa de nave de război Rusiei, apreciind că ar fi mai bine ca aceasta să se suspende, cu referire la un contract semnat de Franţa şi Rusia în 2001 pentru două nave Mistral, potrivit AFP.

"Am exprimat o oarecare îngrijorare cu privire la continuarea contractelor militare cu Rusia", a menţionat şeful statului american.

Premierul britanic, David Cameron, care urmează să se întâlnească joi seara la Paris cu Vladimir Putin, a anunţat la rândul său că îi va comunica preşedintelui rus că trebuie să îl recunoască pe Petro Poroşenko, preşedintele ales al Ucrainei, să stopeze transporturile de arme din Rusia către Ucraina şi să pună capăt sprijinului oferit separatiştilor înarmaţi din estul Ucrainei.

Liderii din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite, dar şi cei ai UE, respectiv preşedinţii Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi al Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-au întâlnit la Bruxelles în zilele de 4 şi 5 iunie cu ocazia primului summit G7 găzduit de Uniunea Europeană.

Miercuri seara, liderii G7 au anunţat că sunt pregătiţi să intensifice sancţiunile la adresa Rusiei "dacă situaţia o va cere", calificând drept inacceptabile anexarea ilegală a Crimeii şi destabilizarea estului Ucrainei.


×
Subiecte în articol: barack obama reuniune g7