x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama, un preşedinte american la ONU

Obama, un preşedinte american la ONU

de Sînziana Stancu    |    09 Sep 2009   •   00:00

Preşedintele Barack Obama va deveni, la 24 septembrie, primul preşedinte american care va prezida Consiliul de Securitate al ONU.

Şeful Casei Albe urmăreşte să întărească relaţiile între Statele Unite şi organismul internaţional cheie în chestiunile de securitate globală, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), ce însumează până acum 192 de ţări membre. De asemenea, SUA deţin în prezent şi preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate.

Obama vrea să demonstreze cu această ocazie şi faptul că s-a distanţat de strategia adoptată înainte de fostul preşedinte american George W. Bush, care a fost criticat frecvent de partenerii săi din organizaţie, care i-au reproşat că încerca să folosească ONU doar pentru a-i parafa deciziile lui unilaterale. Preşedintele american va vorbi la cea de-a 64 sesiune a Adunării Generale despre neproliferarea şi dezarmarea nucleară, una dintre provocările cele mai importante în lume la ora actuală, pe care Statele Unite vor să o aducă în discuţie la cel mai înalt nivel.

GADDAFI, VEDETĂ
În săptămâna dedicată summit-ului nuclear, Obama se va întâlni cu alţi şefi de stat şi de guvern, iar cu preşedintele libian, Muammar Gaddafi, care vine pentru prima oară la New York, s-ar putea chiar intersecta pe podiumul de conferinţe, pentru că amândoi îşi vor ţine discursurile în Adunarea Generală în aceeaşi zi, iar Gaddafi, a cărui ţară este membră temporară a Consiliului de Securitate, este îndreptăţit să participe la sesiunea summit-ului pe care Obama o va prezida.

Vizita liderului libian la New York a provocat mânie publică, după ce, luna trecută, el l-a primit cu braţele deschise pe unul dintre autorii atentatului cu bombă de la Lockerbie, Abdelbaset Ali Mohamed Al Megrahi, eliberat din închisoare. "Din felul în care Gaddafi va înţelege să se comporte în faţa Adunării Generale şi a Consiliului de Securitate, va depinde dacă va agrava sau nu sentimentele publice faţă de el", a afirmat Susan Rice, trimisul american la ONU. Gaddafi ar putea fi chiar vedeta acestui summit, şi nu Obama, sunt de părere unii analişti politici citaţi de Financial Times.

×
Subiecte în articol: externe