În prima sa conferință de presă de când a recâștigat Casa Albă, Barack Obama a spus că vrea să atace problema crizei economice pe toate părțile și că apreciază orice ajutor, de la oricine. Inclusiv de la Mitt Romney, contracandidatul său republican la aceste alegeri.
Președintele a abordat problemele economiei, reducerii deficitului național și creării de noi locuri de muncă. Timp de opt luni, Obama a evitat să se întâlnească față în față cu jurnaliștii de la Casa Albă.
Încurajat de rezultatul alegerilor de la 6 noiembrie, președintele a repetat de nenumărate ori faptul că planul său de reabilitare a economiei a primit votul de încredere al oamenilor. ”Majoritatea alegătorilor sunt de acord cu mine,” a explicat el în fața unei camere de conferință plină până la refuz.
Statele Unite ale Americii sunt confruntate cu o situație extrem de complicată și urgentă. Cu un ochi pe protestele împotriva măsurilor de austeritate din țările Uniunii Europene și celălalt în propria ogradă, politicienii americani trebuie să gestioneze situația deficitului bugetar și a costului enorm al programelor sociale până la sfârșitul anului. În caz contrar, anumite programe și cheltuieli guvernamentale vor fi anulate sau reduse automat în timp ce americanii vor fi obligați să plătească taxe mărite.
Mii de angajați și contractori ai Departamentului Apărării sunt deja pe drumuri încercând să caute un nou loc de muncă după ce au primit înștiințări de concediere din cauza reducerii bugetelor instituțiilor guvernamentale planificate pe anul viitor.
Obama a continuat să critice republicanii din Congres, așa cum a făcut-o și până acum. Însă opinia lui cu privire la Mitt Romney s-a schimbat radical, președintele acceptând că fostul său rival a avut și idei bune. Încă din seara voctoriei sale Obama a anunțat că îl va invita pe Mitt Romney la discuții față în față. ”Am uitat de miercuri”, a justificat președintele când un reporter l-a întrebat dacă și-a ținut promisiunea.
Președintele a spus că Mitt Romney ar putea avea ”idei în privința locurilor de muncă și prosperitate care ar putea ajuta familiile din clasa mijlocie și vrea să le audă.” Apoi a zis: ”Ce vreau e să primesc idei de la el și să văd dacă ... să văd dacă există vreo posibilitate de a lucra împreună”.
Pentru prima dată Obama a fost confruntat cu întrebări despre atacul din Benghazi, unde patru americani, inclusiv un ambasador, au fost uciși iar Consulatul ars din temelie, însă a refuzat să răspundă întrebărilor. La fel, președintele a refuzat să abordeze în detaliu criza recentă din America, și anume scandalul cu tentă sexuală ce a ruinat cariera directorului CIA și amenință să tragă în jos încă un general de patru stele. Deși directorul CIA a fost investigat în privința relației extra-maritale și a posibiliei scurgeri de informații confidențiale încă din luna iulie, președintele susține că abia miercuri după alegeri a aflat de situație.
Speculația analiștilor este că Obama a inventat această scuză pentru a evita un scandal de proporții înaintea alegerilor prezidențiale.
Citește pe Antena3.ro