x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ocalan are voie să își vadă familia

Ocalan are voie să își vadă familia

10 Sep 2016   •   19:45
Ocalan are voie să își vadă familia

Turcia a autorizat familia lui Abdullah Ocalan, şeful rebeliunii kurde, aflat în închisoare, să-l viziteze cu prilejul Eid al-Adha, sărbătoarea sacrificiului la musulmani care începe săptămâna viitoare, o premieră pentru apropiaţii liderului kurd pe care rudele nu l-au mai văzut de doi ani, a informat sâmbătă agenţia de presă turcă Anadolu, citată de AFP. 

"Cu prilejul sărbătorii sacrificiului, Abdullah Ocalan, liderul organizaţiei teroriste PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan - n.r.), aflat în închisoare la Imrali, va fi autorizat să primească vizita familiei sale", scrie Anadolu, care menţionează că autorizaţia îl vizează şi pe fratele lui Ocalan, Mehmet. Potrivit mai multor publicaţii turce, familia lui Ocalan nu a mai primit permisiunea de a-l vedea pe liderul kurd din 6 octombrie 2014. 

Deţinut din 1999 pe insula-închisoare Imrali, situată în sudul Mării Marmara,Ocalan nu a putut fi vizitat de avocaţii săi din momentul ruperii acordului de încetare a focului între PKK şi forţele de securitate turce, în urmă cu un an. Ultimele persoane care l-au vizitat sunt membrii unei delegaţii a Comitetului european pentru prevenirea torturii, în aprilie 2016. 

Decizia autorităţilor turce vine la câteva zile după ce aproape 50 de militanţi pentru cauza kurdă, inclusiv deputaţi, au început o grevă a foamei la Diyarbakir, oraş cu majoritate kurdă în sud-estul Turciei, pentru a protesta faţă de lipsa de informaţii privitoare la Ocalan. 

Arestat în Kenya în 1999, fondatorul istoric al PKK, Abdullah Ocalan, a fost condamnat la moarte în Turcia, pedeapsa capitală fiindu-i comutată în detenţie pe viaţă. AGERPRES

×