x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa de Est ține lumina aprinsă în Ucraina

Europa de Est ține lumina aprinsă în Ucraina

de Şerban Mihăilă    |    22 Dec 2022   •   06:30
Europa de Est ține lumina aprinsă în Ucraina

În timp ce Occidentul se grăbește să refacă stocurile de arme și muniții ale Kievului, țările din Europa Răsăriteană se întrec să furnizeze ucrainenilor transformatoare, întrerupătoare și cabluri, precum și generatoare diesel, necesare pentru a ilumina și încălzi țara în plină iarnă, după ce rușii i-au bombardat cu cinism infrastructura energetică. Ucraina nu face mofturi și primește orice, inclusiv echipamente stricate, pe care le poate repara. 

Un transformator electric gigantic, dezafectat, construit în 1980 în actuala Ucraină, a fost curățat de praf în Lituania și pregătit pentru a fi expediat. Acesta va călători pe mare până în România și apoi înapoi în Ucraina, posibil în următoarele săptămâni, relatează Reuters.

Rokas Masiulis, șeful rețelei electrice din Lituania, susține că angajații lui scotocesc depozitele pentru a găsi orice de care Ucraina ar putea avea nevoie în eforturile ei de a repara pagubele produse sistemului său de electricitate de către atacurile repetate ale rachetelor rusești.

„Ucrainenii spun că nu au nimic împotrivă să primească orice, inclusiv lucruri care nu funcționează sau care sunt stricate, deoarece pot repara singuri echipamentele.”, declară el pentru Reuters.

Masiulis precizează că principala nevoie a ucrainenilor constă în autotransformatoare, precum cel destinat Ucrainei. În valoare de aproximativ două milioane de euro, acesta cântărește aproape 200 de tone și a fost nevoie de două săptămâni pentru a-i fi scoase piesele detașabile și pentru a fi golit de ulei în vederea transportării.

„Suntem în curs de actualizare a rețelei noastre și tot ceea ce dăm jos trimitem în Ucraina”, spune el. Letonia, vecina nordică a Lituaniei, care a făcut parte, la rândul ei, din Uniunea Sovietică, a declarat că trimite cinci transformatoare mari în Ucraina, dintre care două sunt gata să fie mutate în curând.

Necesarul pentru supraviețuire

Ucraina a transmis țărilor europene o listă cu aproximativ 10.000 de articole de care are nevoie urgentă pentru a menține sistemul de energie electrică. Organisme regionale europene și țări precum Azerbaidjan, Franța, Letonia, Lituania și Polonia, dar și companii individuale au trimis deja mii de echipamente în Ucraina.

Foștii membri ai Uniunii Sovietice și ai fostului bloc comunist au însă un rol major de jucat în acest efort, atât pe baza proximității lor, cât și a faptului că unele rețele din estul Europei au încă un hardware compatibil cu cel al Ucrainei.

Estimarea valorii totale a sprijinului este deocamdată imposibilă, având în vedere natura fragmentată și uneori pe fugă a ajutoarelor trimise, dar au fost livrate transformatoare și generatoare în valoare de zeci, dacă nu sute de milioane de dolari, apreciază Reuters.

De la începutul lunii octombrie, forțele rusești au luat la țintă, sistematic, infrastructura energetică a Ucrainei, provocând pene de curent și forțând milioane de oameni să îndure temperaturi sub zero grade, cu încălzire redusă sau chiar fără căldură.

Moscova susține că loviturile sale sunt justificate în contextul „operațiunii militare speciale” pentru a produce pierderi armatei ucrainene. De cealaltă parte, Kievul și Occidentul consideră că barajul de artilerie este doar un atac cinic asupra civililor pentru a le frânge acestora spiritul și a pune presiune pe conducerea țării.

Provocări în evitarea colapsului total

„Căutăm în toată lumea echipamente de înlocuire a celor distruse în timpul atacurilor.”, declara, la începutul lunii decembrie, Iaroslav Demcenkov, ministrul adjunct al Energiei din Ucraina.

Ucraina a reușit să evite un „colaps total” al sistemului de distribuție a energiei electrice, a mai spus el, dar întreruperile sunt semnificative. Aproximativ 80% din regiunea Kiev a rămas fără electricitate timp de două zile în această săptămână, în urma atacurilor cu rachete și drone rusești.

Printre provocările autorităților locale se numără găsirea hardware-ului potrivit pentru a corespunde necesităților Ucrainei. Ca fostă membră a Uniunii Sovietice, Ucraina nu are un sistem energetic compatibil întotdeauna cu cel al altor țări, inclusiv cu cel al vecinilor din nord.

Oferta de generatoare nu poate corespunde cererii, au declarat oficiali ucraineni, mai ales că unele dintre cele mai necesare livrări pot dura luni de zile.

„Din păcate, transformatoarele de înaltă tensiune, de care avem cea mai mare nevoie, nu sunt încă disponibile.”, a mărturisit, ieri, la televiziunea de stat ucraineană, Oleksandr Harcenko, director la Centrul de cercetare a industriei energetice, cu sediul la Kiev.

El a precizat că există câteva în lume, care ar putea fi expediate, dar nu se așteaptă ca acestea să ajungă, cel mai devreme, până în februarie.

Mai mult, Volodimir Kudristski, președintele Consiliului de administrație al operatorului de rețea ucrainean „Ukrenergo”, a precizat că procurarea transformatoarelor de care este nevoie urgentă este complicată de faptul că liniile de transport de energie standard din Ucraina sunt de 750 kV și 330 kV. Cele din Polonia vecină, de exemplu, sunt de 400 kV și 220 kV.

Transformatoare-gigant

Operatorul rețelei de transport din Lituania a trimis deja sute de transformatoare mai mici, care reduc tensiunea pe măsură ce aceasta se deplasează de la centrala electrică la utilizatorul final, iar rețeaua lituaniană de gaze a furnizat Ucrainei piese de schimb.

Compania poloneză de utilități controlată de stat „Tauron” a anunțat, săptămâna trecută, că a trimis 21 de kilometri de sârmă, nouă tamburi, 129 de izolatori, 39 de transformatoare și 11 întrerupătoare aeriene, pe care le-a descris ca fiind cadouri.

Unele livrări sunt un răspuns la solicitările ucrainenilor, în timp ce firmele private de acolo comandă provizii alternative pentru a menține afacerile pe linia de plutire.

Jerzy Kowalik, directorul comercial al producătorului polonez de generatoare de energie „EPS System”, a declarat pentru Reuters că firma sa primește multe comenzi din Ucraina, unele pentru zeci de unități mari, în același timp.

„Există o problemă cu disponibilitatea motoarelor pe care le folosim, pe fondul unui boom global pentru generatoare, alimentat de criza energetică.”, spune Kowalik. Firma sa, de aproximativ 100 de angajați, nu poate satisface cererea și refuză unele cereri din Ucraina.

Întrerupătoarele și conectoarele electrice sunt, de asemenea, cruciale, deoarece aproximativ 70 de echipe de reparații „Ukrenergo”, adică aproximativ 1.000 de persoane, lucrează non-stop pentru a restabili energia electrică, fiind angajați, de asemenea, numeroși subcontractori.

Planuri pe termen lung

„În orele de vârf, Ucraina consumă aproximativ 16 GW de energie electrică. Autoritățile ucrainene pot importa până la 10% din această cantitate din sistemele vecine, deși liniile care o leagă de Polonia au fost avariate în recentele atacuri înainte de a fi restaurate, iar România este doar o sursă marginală până în prezent.”, scrie Reuters.

Asta înseamnă că Ucraina se bazează pe propriile rezerve de echipamente, acumulate în anticiparea unei posibile invazii, care au fost trimise din străinătate.

Premierul ucrainean, Denis Shmihal, a declarat, luna aceasta, că 500.000 de generatoare mai mici au fost importate de către întreprinderile ucrainene, însă țara are nevoie de 17.000 de unități generatoare mari sau industriale pentru a trece peste iarnă.

Acestea sunt deosebit de importante pentru infrastructura critică, cum ar fi spitalele și stațiile de pompare a apei.

Secretariatul Comunității Energetice, un grup internațional înființat de Uniunea Europeană și de opt state membre care aspiră la statutul de membru al UE, este unul dintre organismele care supraveghează sprijinul energetic în Europa. Potrivit directorului său, Artur Lorkowski, peste 60 de companii private europene, din 20 de state, sunt implicate în acest tip de sprijin, 800 de tone de echipamente fiind deja trimise, iar alte zeci de livrări, planificate.

Pe măsură ce stocurile rețelelor electrice europene deținute de stat se diminuează, Lorkowski se așteaptă ca sectorul privat să devină mai important în satisfacerea nevoilor de infrastructură energetică ale Ucrainei.

Sunt purtate discuții prin intermediul G7 pentru a apela la companii din Statele Unite, Canada și Japonia, a adăugat el. „Acest lucru ne-ar oferi scara care ar face diferența în Ucraina.”, a spus el, citat de Reuters.

O primă tranșă de echipamente energetice americane în valoare de 13 milioane de dolari a fost trimisă în Ucraina, iar alte două încărcături de avion urmează să plece în scurtă vreme. 

Lorkowski este de părere că s-ar putea să fie necesar ca echipamentele să fie proiectate și construite de la zero, deși o astfel de schimbare ar consuma timp și bani.

Oficialii ucraineni care doresc să integreze economia Ucrainei cu Europa de Vest iau în considerare o revizuire majoră a sectorului energetic, deși remedierea rețelei actuale este prioritară pentru moment.

Unele echipamente importate au fost donate, în timp ce țările și agențiile internaționale de creditare acordă, de asemenea, împrumuturi și granturi pentru a ajuta Kievul să își permită reparațiile.

Potrivit unor oficialități din Ministerul ucrainean al Energiei, restabilirea completă a sistemului energetic al țării ar costa zeci de miliarde de dolari.

„Ucrainenii spun că nu au nimic împotrivă să primească orice, inclusiv lucruri care nu funcționează sau care sunt stricate, deoarece pot repara singuri echipamentele.” 

Rokas Masiulis, șeful rețelei electrice din Lituania

„Din păcate, transformatoarele de înaltă tensiune, de care avem cea mai mare nevoie, nu sunt încă disponibile.”

Oleksandr Harcenko, director la Centrul ucrainean de cercetare a industriei energetice

×
Subiecte în articol: occident arme ucraina