x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Occidentul acţionează în lumea musulmană precum o maimuţă cu o grenadă”. Vezi cine face această afirmaţie

“Occidentul acţionează în lumea musulmană precum o maimuţă cu o grenadă”. Vezi cine face această afirmaţie

27 Aug 2013   •   20:03
“Occidentul acţionează în lumea musulmană precum o maimuţă cu o grenadă”. Vezi cine face această afirmaţie

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat marţi Occidentul că acţionează în lumea musulmană "ca o maimuţă cu o grenadă", în contextul în care Statele Unite şi o serie de capitale europene vizează o intervenţie în Siria, relatează AFP.
"Occidentul se comportă cu lumea musulmană ca o maimuţă cu o grenadă", a scris într-un mesaj postat pe contul său de Twitter Dmitri Rogozin, conducătorul complexului militaro-industrial.

Rusia, o mare putere aliată a regimului lui Bashar al-Assad, a avertizat deja marţi că o intervenţie militară va avea consecinţe "catastrofale" pentru ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, precizează France Presse.

O serie de capitale occidentale conduse de către Statele Unite vizează atacuri aeriene împotriva regimului sirian ca răspuns la un presupus atac chimic comis lângă Damasc, soldat cu câteva sute de morţi.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a denunţat luni "consecinţe grave ale intervenţiilor anterioare" occidentale în regiune, citând cu titlul de exemplu Guvernul din Libia, "care nu controlează majoritatea teritoriului", şi Irakul, "unde zeci de persoane mor zilnic în atacuri sângeroase".

Rusia s-a opus în mod ferm, în 2003, intervenţiei în Irak, unde Statele Unite şi Marea Britanie au efectuat o operaţiune militară care a permis îndepărtarea de la putere a dictatorului Sadam Hussein. Acuzaţiile cu privire la arme de distrugere în masă, agitate cu scopul de a justifica intervenţia, nu au fost susţinute.

În 2011, Rusia a permis occidentalilor să acţioneze în Libia, abţinându-se de la un vot de veto faţă de o rezoluţie ONU. Însă Moscova şi-a exprimat furia atunci când rezoluţia privind instituirea unei zone de excludere aeriană a fost utilizată pentru a justifica bombardarea poziţilor militare ale dictatorului libian Muammar Kadhafi, un aliat al Rusiei din epoca sovietică.


×
Subiecte în articol: Rusia Dmitri Rogozin