x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ofensiva împotriva Libiei împarte lumea

Ofensiva împotriva Libiei împarte lumea

de Sînziana Stancu    |    20 Mar 2011   •   21:23

Numai că această coaliţie pare destul de fragilă şi a împărţit lumea în două : cei care susţin intervenţia militară împotriva regimului de la Tripoli, şi cei care sunt împotriva acesteia sau se mai gândesc dacă e bine să intervină.

Liga Arabă, prima care ceruse în urmă cu zece zile instituirea zonei de excludere aeriană deasupra Libiei, critică acum  atacurile militare ale coaliţiei. Secretarul General al Ligii, Amr Moussa e de părere că "ceea ce se întâmplă în Libia este diferit de obiectivul privind impunerea unei zone de excluziune aeriană, iar ceea ce am dorit noi este protecţia civililor, şi nu bombardarea lor cu precădere”. Liga a mai anunţat că în următoarele zile va organiza o reuniune extraordinare privind actuala situaţie din Libia, informează Le Monde.

Liga Arabă nu este singura care manifestă reticenţă faţă de atacarea Libiei. O serie de ţări privesc cu scpticism aceste atacuri. În Europa, cea mai prudentă s-a dovedit a fi la ora actuală Germania, care nu manifestă nici o intenţie de a lua parte la intervenţieiile coaliţiei.

În Asia, China a declarat că vrea să se evite "o escaladare a conflictului militar ce ar putea duce la pierderi de vieţi omeneşti în rândul populaţiei civile” din Libia, după cum a precizat un purtător de cuvânt al guvernului chinez. "Este inadmisibil să foloseşti un mandat al Consiliului de Securitate (...) pentru a îndeplini obiective ce încalcă foarte clar dispoziţiile ce prevăd în exclusivitate măsuri de protecţie a populaţiei civile”, a adăugat purtătorul de cuvânt al gvernului chinez.

Şi Rusia, care s-a abţinut de la orice acţiune după votul la ONU, a criticat intervenţia militară a coaliţiei, cerându-i acesteia să nu mai recurgă la forţă în manieră "neselectivă”, care face victime în rândul civililor. Conform unui comunicat al Ministerului rus de Externe, 40 de civili libieni au fost ucişi şi peste 150 răniţi” în urma acestor atacuri. Şi India s-a alăturat corului criticilor acţiunilor coaliţiei militare împotriva Libiei.

Din partea Statelor Unite a venit un răspuns indirect, evaziz, către Liga Arabă. "Rezoluţia aprobată de ţările arabe şi de Consiliul de Securitate include toate măsurile necesare pentru protecţia civililor, ceea ce, aşa cum am precizat şi noi, include şi o zonă de interdicţie aeriană”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, care se află acum în vizită oficială în Brazilia.
Pe de altă parte, un înalt responsabil al sectorului petrolier din Libia a declarat ieri (duminică, n.r.) că Tripoli va acorda contracte petroliere Chinei, Indiei şi altor ţari pe care le considera "prietenele” Libiei.

×
Subiecte în articol: externe