x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oficial japonez bea apă de Fukushima ca să demonstreze succesul decontaminării

Oficial japonez bea apă de Fukushima ca să demonstreze succesul decontaminării

de Departamentul Online    |    01 Noi 2011   •   11:20
Oficial japonez bea apă de Fukushima ca să demonstreze succesul decontaminării

Provocat de ziaristi, Yasuhiro Sonoda, un purtator de cuvant al Guvernului japonez, a baut apa decontaminata provenita din baltile din apropierea reactoarelor centralei nucleare de la Fukushima.

BBCnews noteza ca lui Sonoda i-a cam tremurat mana cu care a tinut paharul de apa.

Demonstratia s-a facut in timpul unei conferinte de presa televizata.

Apa decontaminata nu este destinata consumului uman, dar este folosita in agricultura, la irigatii. Totusi, presa a pus sub semnul intrebarii succesul decontaminarii.

Cu ocazia conferintei de presa, s-a anuntat ca instalatiile de la Fukushima vor putea fi vizitate de presa pe data de 12 noiembrie a.c. - pentru prima data dupa cutremurul si (mai ales) valul tsunami care au cauzat incidentul nuclear major.

O zona de excluziune de 20 km imprejurul instalatiilor este inca in vigoare la Fukusima, iar zecile de mii de oameni care au fost nevoiti sa isi abandoneze locuintele nu se pot intoarce, deocamdata.

Autoritatile japoneze si-au fixat ca tinta sfarsitul acestui an, pentru inchiderea 'la rece' a reactoarelor (insemnand ca apa din ele nu mai fierbe). Vor mai trece insa trei decenii pana cand se va putea afirma ca centrala este complet scoasa din functiune, iar zona securizata.

×