........................................
Statele Unite "studiază" cererea liderilor ucraineni de a trimite sprijin militar şi armament, au declarat responsabili americani joi, respingând informaţiile potrivit cărora cererea Kievului ar fi fost deja refuzată de Washington, relatează Agerpres. Potrivit unor responsabili din administraţia Obama, Ucraina ar dori să obţină de la Washington arme şi muniţii, dar şi sprijin în materie de informaţii.
"Examinăm cererile formulate", a declarat pentru AFP un responsabil al Pentagonului care a vorbit cu condiţia anonimatului. Potrivit altor doi responsabili, nicio decizie definitivă nu a fost încă luată.
Cererea autorităţilor ucrainene intervine în plină vizită a primului ministru Arseni Iaţeniuk în Statele Unite. El a primit sprijinul administraţiei Obama în criza cu Rusia, care a desfăşurat mii de soldaţi în peninsula ucraineană Crimeea.
Washingtonul a exclus orice intervenţie militară în fosta republică sovietică şi încearcă în schimb soluţionarea crizei prin canale diplomatice. The Wall Street Journal a asigurat la rândul său că Statele Unite au refuzat cererea ucraineană, cel puţin pentru moment, de teama agravării situaţiei pe teren.
Ambasadorul rus la ONU: Rusia "nu vrea război"
'Rusia nu vrea război şi cu atât mai puţin ruşii, şi sunt convins că nici ucrainenii', a declarat joi ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin, evocând criza din Ucraina în Consiliul de Securitate în prezenţa primului ministru ucrainean.
Afirmând că vrea 'să îi răspundă în mod direct' lui Arseni Iaţeniuk, Ciurkin a acuzat europenii şi Washingtonul că au provocat această criză încurajând ucrainenii 'să răstoarne prin forţă guvernul legitim', notează AFP.
Rusia 'nu vrea o exacerbare a acestei crize', a adăugat Ciurkin. El a apărat legitimitatea referendumului programat duminică în Crimeea, care ar putea conduce la anexarea la Rusia a acestei peninsule, făcând referire în special la independenţa Kosovo, nerecunoscută de Moscova.
Acest referendum se justifică de asemenea, consideră el, prin vidul juridic din Crimeea provocat de 'răsturnarea neconstituţională a guvernului de la Kiev'. El s-a exprimat după mai mulţi ambasadori occidentali, dintre care ai Statelor Unite, Franţei şi Marii Britanii, care au estimat cu toţii că referendumul de duminică din Crimeea este ilegal şi cere un dialog politic între Moscova şi Kiev pentru a rezolva paşnic criza.
Ciurkin a glumit pe seama 'situaţiei idilice' din Ucraina imaginată, în opinia sa, de occidentali şi a repetat că Moscova nu recunoaşte ca legitime noile autorităţi de la Kiev.
Citește pe Antena3.ro