x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oficialii militari din Burkina Faso anunță dizolvarea guvernului și înlăturarea liderului Damiba

Oficialii militari din Burkina Faso anunță dizolvarea guvernului și înlăturarea liderului Damiba

01 Oct 2022   •   23:00
Oficialii militari din Burkina Faso anunță dizolvarea guvernului și înlăturarea liderului Damiba
Sursa foto: Agerpres

O nouă preluare a puterii de către militari a fost declarată în Burkina Faso, după o zi marcată de focuri de armă și confuzie în capitala Ouagadougou. Frontierele terestre și aeriene ale țării au fost închise, iar constituția a fost suspendată, potrivit CNN.

Într-un anunț făcut la televiziunea de stat vineri noaptea, un oficial militar din Burkina Faso a anunțat dizolvarea actualului guvern și demiterea liderului juntei, președintele locotenent-colonel Paul-Henri Damiba.

Căpitanul de armată Ibrahim Traore va prelua acum frâiele ca președinte al juntei de guvernământ a țării, Mișcarea Patriotică pentru Salvgardare și Restaurare (MPSR), care a preluat puterea pentru prima dată la începutul acestui an, a declarat oficialul militar Kiswendsida Farouk Azaria Sorgho.

Odată cu suspendarea constituției și a guvernului, aceasta este a doua preluare a puterii de către militari din Burkina Faso într-un an.

Însoțit de mai mulți militari, Sorgho a citit un comunicat al lui Traore care declara schimbările. De asemenea, el l-a acuzat pe Damiba că a „trădat” obiectivul militarilor de a restabili securitatea în țară.

„Poporul din Burkina Faso, confruntat cu degradarea situației de securitate, am încercat de mai multe ori să reorientăm tranziția către problema securității”, a declarat Sorgho.

„Alegerile riscante ale locotenent-colonelului Damiba au slăbit din ce în ce mai mult aparatul nostru de securitate”, a mai spus el.

Eforturile anterioare de a calma insurecția par să fi fost în zadar. La începutul zilei de vineri, după ce locuitorii capitalei Ouagadougou s-au trezit în zgomotul focurilor de armă, liderii de atunci ai juntei au explicat situația ca fiind rezultatul unei „schimbări de dispoziție” în rândul unor membri ai armatei și au declarat că sunt în curs de desfășurare discuții.

„Inamicul care ne atacă țara nu vrea decât să creeze diviziune între burkinabezi pentru a-și duce la bun sfârșit destabilizarea”, a declarat Damiba într-o declarație pe Facebook.

Deși vineri pe străzi s-a înregistrat o activitate normală, s-au auzit focuri de armă puternice provenind din tabăra militară principală și din unele zone rezidențiale din Ouagadougou. Mai mulți soldați înarmați au fost văzuți luând poziții de-a lungul bulevardului principal care duce la președinție, precum și blocând accesul la clădirile administrative și la televiziunea națională.

Damiba a preluat puterea după ce o lovitură de stat militară din 24 ianuarie l-a înlăturat pe fostul președinte Roch Kabore și a dizolvat guvernul.

El a promis să restabilească securitatea după ani de violențe comise de militanții islamiști legați de Al Qaeda și de Statul Islamic. Dar guvernul său a avut dificultăți în a se achita de sarcini. Atacurile persistă, iar armata este în dezordine.

Săptămâna aceasta, atacatori necunoscuți au ucis 11 soldați în timpul unui atac asupra unui convoi de 150 de vehicule care transporta provizii către un oraș din nordul Burkina Faso. Cincizeci de civili sunt dați dispăruți.

Zone mari din nordul și estul țării au devenit neguvernabile din 2018. Milioane de persoane și-au părăsit locuințele, temându-se de noi raiduri ale unor bărbați înarmați care descind frecvent în comunitățile rurale pe motociclete. Mii de persoane au fost ucise în atacuri.

Țara din Africa de Vest, una dintre cele mai sărace din lume, a devenit epicentrul violențelor care au început în Mali, țara vecină, în 2012, dar care de atunci s-au răspândit în toată întinderea aridă a regiunii Sahel, la sud de deșertul Sahara.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Burkina Fasso