Militanții olandezi care se opun acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA) au anunțat că au obținut deja mai mult de două treimi din numărul de semnături pentru a forța guvernul să organizeze un referendum, care ar fi un pas înapoi după controversele cu regiunea belgiană Valonia, transmite AFP.
CETA, un acord negociat timp de șapte ani, a fost semnat la sfârșitul lui octombrie, la Bruxelles, cu o întârziere de câteva zile, provocată de obiecțiile ridicate de regiunea Valonia. Acordul, care va suprima 99% din taxele vamale dintre UE și Canada, ar intra în aplicare provizoriu în următoarele luni, dar trebuie aprobat înainte de parlamentele naționale și regionale ale UE pentru a deveni definitiv. Grupuri de cetățeni din Olanda au cerut un referendum pentru a decide dacă Parlamentul trebuie să ratifice CETA, la fel ca în cazul acordului de liber schimb cu Statele Unite (TTIP). O petiție lansată în octombrie 2015, dar care a recâștigat interesul olandezilor în ultimele săptămâni, a obținut deja 190.400 de semnături din cele 300.000 necesare pentru organizarea unui referendum. „Vrem să le spunem clar politicienilor că aceste acorduri ar trebui discutate mai deschis și ar trebui radical modificate", a explicat Niesco Dubbelboer, membru al mișcării „Meer Democratie” (mai multă democrație, în olandeză). „Aceste tratate sunt învechite, post-coloniale, favorizează interesele marilor companii și investitori", a afirmat el.
Coaliție periculoasă pentru UE
Organizația din care face parte s-a aliat cu organizația neguvernamentală ecologistă „Milieudefensie” și alte ONG-uri. În aprilie, un referendum consultativ de acest tip, convocat de grupuri eurosceptice, a respins un acord de asociere intre UE și Ucraina, punându-l pe premierul Mark Rutte într-o situație dificilă în fața a 27 de țări membre UE care ratificaseră deja acordul.
Premierul olandez, Mark Rutte, este pus în dificultate de conaționalii săi, care nu văd CETA cu ochi buni