x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olandezii cer României să amâne liberalizarea pieţei muncii

Olandezii cer României să amâne liberalizarea pieţei muncii

de Mediafax    |    10 Sep 2013   •   21:47
Olandezii cer României să amâne liberalizarea pieţei muncii

Liderul PVV, Geert Wilders, a purtat, luni, o scurtă discuţie cu reprezentanţii Ambasadei României la Haga, în cursul căreia a cerut Bucureştiului să amâne "liberalizarea pieţei muncii", a precizat, marţi, Ministerul de Externe.

Geert Wilders şi alţi doi membri ai Parlamentului olandez s-au prezentat, luni, în faţa ambasadei României la Haga, însoţiţi de jurnalişti olandezi, inclusiv de televiziune.

MAE notează că liderul PVV "a solicitat şi a fost primit la o scurtă discuţie cu reprezentaţii Ambasadei României la Haga scopul acesteia fiind, în principal, înmânarea, în plic deschis, a unei scrisori adresate ministrului român al Muncii, Familiei, Protecţiei sociale şi Persoanelor vârstnice, Mariana Câmpeanu".

În scrisoare se menţionează faptul că "liberalizarea pieţei muncii va avea un impact nedorit asupra şomajului, sistemului de asigurări sociale şi nivelului de infracţionalitate din Olanda", motiv pentru care liderul PVV a solicitat părţii române "amânarea liberalizării pieţei muncii", care ar trebui să aibă loc la 1 ianuarie 2014.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în cadrul întrevederii, care a durat aproximativ 5 minute, reprezentantul Ambasadei a subliniat "caracterul benefic al liberei circulaţii în a genera creştere economică, în special în condiţiile crizei actuale, atât pentru România, cât şi pentru Olanda".

Totodată, diplomatul român a reamintit că dreptul la libera circulaţie a forţei de muncă este "expresia unui principiu fundamental al UE, care trebuie respectat de toate statele membre, fiind un atribut al cetăţeniei europene.

Liderul Partidului Libertăţii (PVV, extremă dreapta) Geert Wilders a protestat, luni, la Ambasada României de la Haga faţă de deschiderea frontierelor olandeze pentru muncitori români şi bulgari.

Conform sursei citate, Wilders a venit la ambasadă să înmâneze o scrisoare în care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la venirea a românilor şi bulgarilor, care vor putea munci începând de la 1 ianuarie 2014 fără restricţii pe piaţa olandeză. După întâlnire, liderul formaţiunii antimigrare a declarat că a fost "primit bine" şi că românii l-au ascultat.

Populaţia olandeză este îngrijorată, aproape trei sferturi afirmă că se teme de o creştere a nivelului infracţionalităţii şi a presiunii asupra pieţei muncii, a susţinut liderul PVV.

Şeful campaniei pentru alegerile europene în cadrul Partidului Poporului pentru Libertate şi Democraţie (VVD, liberal), eurodeputatul Hans van Baalen, l-a criticat dur, luni, pe Wilders. El a declarat că a privit protestul PVV la Ambasada României cu jenă.

"Aproape că m-am aşteptat să aud sloganul «Românii, afară». Nu este absolut deloc modul în care ar trebui să ne tratăm în Europa", a comentat Van Baalen despre acţiunea lui Wilders.

În opinia lui van Baalen, Wilders îi insultă pe români şi nu înţelege că o creştere economică îi ajută atât pe români, cât şi pe olandezi în Europa.

×
Subiecte în articol: olanda pvv