Un şofer de taxi este erou fără voie în Belgia. El i-a dus la aeroport pe cei trei terorişti care au comis teribilele atacuri de marţi și, fără să îşi dea seama, a redus proporţiile dezastrului, pentru că a refuzat să încarce în maşină toate genţile pe care cei trei le aveau asupra lor. Taximetristul a făcut denunţul care i-a condus pe anchetatori la adresa unde teroriştii îşi pregătiseră bombele.
Citeste si Fraţii El Bakraoui ar fi avut iniţial drept ţinte centralele nucleare din Belgia
Pontul unui şofer de taxi i-a pus pe anchetatorii belgieni pe urmele atacatorilor de la aeroport şi metrou. Aşa au descoperit oamenii legii apartamentul unde teroriştii îşi pregătiseră loviturile care au făcut 34 de morţi şi 270 de răniţi, potrivit celui mai nou bilanţ.
Citeste si Români răniți la Bruxelles. Acum au povestit prin ce au trecut
Taximetristul, a cărui identitate nu a fost dată publicităţii, pentru a-l proteja, s-a dus la Poliţie imediat după ce s-a gândit că ar putea exista o legătură între tragedie şi cei trei bărbaţi pe care îi dusese la aeroportul Zaventem. A spus de la ce adresă i-a luat şi a mărturisit că i s-a părut ciudat că niciunul dintre ei nu i-a dat voie să se atingă de bagaje, potrivit informaţiilor dezvăluite de cotidianul belgian La Dernierre Heure.
Citeste si Belgia: Au fost identificate încă două victime ale atentatelor
Mai mult, clienţii aveau asupra lor mai multe bagaje decât cele trei care apar în imaginile surprinse de camerele de supraveghere de pe aeroport. Nu au ajuns la destinaţie cu toate bombele tocmai pentru că taximetristul a intervenit. Le-a spus că nu are loc în maşină pentru atâtea genţi, iar teroriştii au fost nevoiţi să ducă în apartament o parte din bagaje.
Citeste si Atentate in Bruxelles: Cum au reusit teroristii sa plaseze bombele in aeroport
Acolo le-au găsit anchetatorii care au făcut nu mai puţin de cinci percheziţii în apartamentul lor şi în alte imobile din zonă. Era însă prea târziu. Zeci de oameni muriseră deja în atacurile coordonate.
Terorist de la aeroport, încă în libertate
Procurorul federal al Belgiei a anunţat că autorităţile sunt acum pe urmele unuia dintre cei trei terorişti care apar pe imaginile din aeroport. „Al treilea suspect, cel îmbrăcat într-o haină de culoare deschisă şi cu o pălărie pe cap, este căutat. El a plasat o geantă mare şi a plecat înainte de explozii.
Citeste si Experţi antiterorişti: Europa, mai vulnerabilă ca oricând în faţa reţelelor jihadiste
Geanta lui conţinea cea mai importantă încărcătură explozibilă. La scurt timp după sosirea pirotehniştilor, geanta a explodat din cauza instabilităţii explozibilului. Din fericire, nimeni nu a murit. Această a treia persoană neidentificat este căutată intens”, a spus procurorul Frederic van Leeuw.
Citeste si Europa, din nou sub teroare. Atentat după patru luni de alertă
Autorităţile ştiu acum cine este unul dintre cei doi atacatori kamikaze de la aeroport. Este vorba despre Ibrahim El Bakraoui, cetăţean belgian în vârstă de 30 de ani, cu bogate antecedente penale, care nu aveau însă legătură cu terorismul. Ibrahim fusese condamnat la nouă ani de închisoare în octombrie 2010 după ce a împuşcat un poliţist în timpul unui jaf. Nu se ştie când şi de ce a fost eliberat.
Citeste Statul Islamic laudă atentatele de la Bruxelles
În apropiere de apartamentul de unde plecase alături de celălalt kamikaze şi de teroristul care a fugit, poliţiştii i-au găsit şi testamentul. Se afla într-un laptop aruncat într-o pubelă. “În testament, el spune că lucrurile s-au precipitat, că nu mai ştie ce să facă, e căutat peste tot, nu mai e în siguranţă şi, dacă mai întârzie, riscă să ajungă în închisoare”, a relatat procurorul federal în conferinţa de presă susţinută ieri.
Citeste si Un copil din România, printre răniții în atentatele din Bruxelles
Anchetatorii au stabilit şi identitatea atacatorului de la metrou. Este vorba despre Khalid El Bakraoui, fratele lui Ibrahim, în vârstă de 27 de ani, şi el cu antecedente penale. În 2011 fusese condamnat la cinci ani de închisoare pentru furturi auto. Nici despre el nu se ştie cum şi de ce era în libertate. Practic, doi infractori care ar fi trebuit să fie după gratii au pregătit atacuri coordonate în capitala Belgiei şi a Europei, în condiţiile unei alerte teroriste de gradul 3 din 4. Şi, pe măsură ce vânătoarea de terorişti continuă, apar şi criticile.
Un american rezistent la atentate
Atacurile de la Bruxelles au scos la iveală şi poveşti de supravieţuire demne de scenarii de film. Este şi cazul unui american de 19 ani care a sfidat moartea de trei ori. Mason Wells a suferit arsuri şi mai multe răni în urma atentatului de la metroul din Bruxelles. E la spital, dar viaţa lui nu este în pericol. Mason Wells se mutase în Belgia în urmă cu câteva luni.
Citeste si Presa belgiana difuzeaza imagini cu suspectii atentatului de la aeroportul din Bruxelles
Anul trecut, în noiembrie, era în capitala Franţei. Acolo a trăit groaza şi teroarea produse de atacurile în urma cărora 130 de oameni au murit. Mason a supravieţuit şi atentatului de la Boston, din 2013. Era la câteva sute de metri de linia de sosire a maratonului când bombele plasate de fraţii Dzhokhar şi Tamerlan Tsarnaev au explodat.
Citeste si Radu Tudor: Atentatul de azi de la Bruxelles e un avertisment foarte dur că vor mai exista și altele
„Serviciile belgiene sunt ca nişte copii! Au făcut o treabă de toată jena. Nu sunt deloc proactivi, nu au habar de ce se întâmplă, sunt într-o negare totală şi nu realizează că pierd controlul asupra propriei lor ţări”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial din serviciile secrete americane, pentru publicaţia The Daily Beast.
Citeste si Atentate la Bruxelles. Trei zile de doliu naţional în Belgia
„Câtă vreme belgienii îşi vor mânca relaxaţi ciocolata şi se vor bucura de plăcerile vieţii, nu vor fi capabili să combată terorismul” - Yisrael Katz, ministrul israelian al Transporturilor