x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU: economia afgană în pericol din cauza restricțiilor impuse femeilor de talibani

ONU: economia afgană în pericol din cauza restricțiilor impuse femeilor de talibani

de Redacția Jurnalul    |    18 Apr 2023   •   21:45
ONU: economia afgană în pericol din cauza restricțiilor impuse femeilor de talibani

Semnele slabe privind redresarea economiei afgane riscă să fie anulate de restricțiile impuse de talibani femeilor care lucrează pentru ONG-uri, se arată într-un document ONU, citat de BBC.

Anul trecut, talibanii au interzis femeilor afgane să lucreze pentru organizații neguvernamentale. De asemenea, fetele nu mai au voie la școala secundară și la universitate.

Când talibanii au preluat din nou controlul asupra Afganistanului în august 2021, activele afgane din străinătate au fost înghețate în timp ce comunitatea internațională aștepta ca talibanii să onoreze promisiunile privind securitatea, guvernarea și drepturile omului.

De atunci, ONU și alte organizații neguvernamentale au jucat un rol crucial în salvarea afganilor de la foamete.

Potrivit ONU, 94% dintre cele 127 de organizații naționale din Afganistan și-au încetat total sau parțial operațiunile după ce interdicția privind femeile a fost impusă în decembrie.

Totodată, donațiile către ONU au scăzut dramatic din cauza interdicției femeilor afgane de a lucra pentru aceast organizație, au declarat reprezentanții Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Numărul familiilor care trăiesc în sărăcie aproape s-a dublat în ultimii doi ani, se arată în document.

În replică, talibanii susțin că politica nu ar trebui să fie legată de ajutorul umanitar și că regulile impuse femeilor sunt „chestiuni interne”.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: onu afganistan economie