x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU cere Madridului să ancheteze 'toate actele de violenţă' din Catalonia

ONU cere Madridului să ancheteze 'toate actele de violenţă' din Catalonia

02 Oct 2017   •   16:12
ONU cere Madridului să ancheteze 'toate actele de violenţă' din Catalonia

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al-Hussein, le-a cerut luni autorităţilor spaniole sa efectueze anchete 'imparţiale' în legătură cu "toate actele de violenţă" comise duminică în Catalonia în timpul referendumului interzis, informează AFP. 

"Solicit autorităţilor spaniole să garanteze anchete complete, independente şi imparţiale asupra tuturor actelor de violenţă", a declarat Înaltul Comisar al ONU într-un mesaj scris, lansând un apel la dialog şi subliniind că "intervenţiile poliţiei trebuie să fie în orice moment proporţionale şi necesare". 

"Mă simt foarte tulburat de violenţa (înregistrată) duminică în Catalonia. Cred cu tărie că situaţia actuală ar trebui rezolvată prin dialog politic, cu respectarea deplină a libertăţilor democratice", a adăugat el. 

Duminică, prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy a declarat că referendumul din Catalonia constituie un "adevărat atac împotriva statului de drept, atac la care statul a reacţionat cu fermitate". 

La rândul său, şeful executivului separatist catalan Carles Puigdemont a denunţat 'violenţa nejustificată' folosită de poliţia naţională la Barcelona pentru a dispersa manifestanţii care doreau să voteze într-un referendum de autodeterminare interzis de statul spaniol. 

Potrivit serviciilor medicale regionale, 893 de persoane au primit îngrijiri medicale în urma ciocnirilor cu forţele de ordine în Catalonia în timpul zilei de duminică. Dintre acestea, patru au fost rănite grav, dar starea lor este stabilă. 

La rândul său, Ministerul de Interne al Spaniei a anunţat că cel puţin 33 de poliţişti au fost răniţi, unii dintre ei fiind loviţi cu pietre.AGERPRES

×