x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU: ''Este de neconceput să închidem ochii la importul şi exportul produselor utilizate pentru a produce tortură, suferinţă şi moarte''

ONU: ''Este de neconceput să închidem ochii la importul şi exportul produselor utilizate pentru a produce tortură, suferinţă şi moarte''

29 Iun 2019   •   11:40
ONU: ''Este de neconceput să închidem ochii la importul şi exportul produselor utilizate pentru a produce tortură, suferinţă şi moarte''

Reprezentantul permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a introdus vineri în Adunarea Generală a ONU proiectul rezoluţiei 'Pentru comerţ fără instrumente de tortură: examinarea fezabilităţii, scopului şi parametrilor pentru posibile standarde internaţionale comune', exprimându-se în numele Uniunii Europene şi al Alianţei globale pentru comerţ fără instrumente de tortură, se menţionează într-un comunicat al misiunii permanente a României la UE transmis AGERPRES.

Argumentând importanţa adoptării rezoluţiei, diplomatul român a spus: 'Motivul pentru care tot mai multe state solicită o examinare atentă a acestui comerţ îl reprezintă faptul că este de neconceput să închidem ochii la importul şi exportul produselor utilizate pentru a produce tortură, suferinţă şi moarte. Câteva exemple sunt concludente: bastonul cu spini de metal, centura cu  şocuri electrice, camera de gazare portabilă. Comunitatea internaţională condamnă tortura şi a subliniat în repetate rânduri imperativul cooperării pentru eradicarea acesteia".

Subliniind faptul că 166 de state au ratificat Convenţia ONU împotriva Torturii, el a arătat că adoptarea unor măsuri privind reglementarea comerţului cu bunuri ce pot servi pentru tortură ori pentru alte tratamente degradante şi inumane reprezintă o modalitate esenţială prin care poate fi asigurată prevenirea unor astfel de acte.

"Această rezoluţie are în vedere, în primul rând, să solicite opinia tuturor statelor membre ONU privind modalităţile prin care să fie formulate standarde internaţionale comune în materie. În acest scop, va fi constituit un grup de experţi interguvernamentali aleşi pe baza principiului distribuţiei geografice echitabile, care va fi însărcinat să prezinte un raport celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU', a indicat Ion Jinga.

Răspunzând preocupărilor exprimate de unele state, care consideră că rezoluţia reuneşte inadecvat aspecte de comerţ şi drepturile omului sau că iniţiatorii săi ar urmări promovarea de măsuri protecţioniste, ambasadorul Jinga a subliniat că membrii Alianţei Globale sunt recunoscuţi drept susţinători fermi ai comerţului liber şi ai sistemului comercial multilateral.

"Angajamentul în favoarea comerţului liber nu înseamnă însă că trebuie să tolerăm importul şi exportul bunurilor produse în mod expres pentru a tortura sau ucide. În acelaşi timp, nu este un demers neobişnuit ca ONU să abordeze probleme ce reunesc aspecte comerciale cu cele care privesc drepturile omului", a afirmat diplomatul român, evocând ca exemple Procesul Kimberley, care interzice comerţul cu diamante însângerate, şi Ghidul ONU privind afacerile şi drepturile omului.

Potrivit acestuia, textul propus spre adoptare clarifică faptul că această iniţiativă nu urmăreşte să creeze bariere în calea comerţului internaţional.

Rezoluţia 'Pentru un comerţ fără instrumente de tortură: examinarea fezabilităţii, scopului şi parametrilor pentru posibile standarde internaţionale comune" a fost adoptată în aceeaşi zi, cu 81 de voturi favorabile, 20 împotrivă şi 44 de abţineri, conform comunicatului citat.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: jinga onu