x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU: Israelul nu a prezentat dovezi că membri ai UNRWA ar aparține unor grupări teroriste

ONU: Israelul nu a prezentat dovezi că membri ai UNRWA ar aparține unor grupări teroriste

de Redacția Jurnalulâ    |    23 Apr 2024   •   01:00
ONU: Israelul nu a prezentat dovezi că membri ai UNRWA ar aparține unor grupări teroriste
Sursa foto: Hepta

Israelul nu a furnizat încă dovezi pentru acuzațiile sale potrivit cărora angajați ai Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) sunt membri ai unor grupări teroriste, potrivit unei analize privind neutralitatea agenției publicate luni.

Organizația Națiunilor Unite a numit-o pe Catherine Colonna, fost ministru francez de Externe, să conducă o analiză privind capacitatea UNRWA de a asigura neutralitatea și de a răspunde la acuzațiile de încălcare a legii în februarie, după ce Israelul a acuzat 12 angajați ai UNRWA că au participat la atacurile din 7 octombrie, conduse de Hamas, care au declanșat războiul din Gaza, notează Reuters.

O investigație separată, efectuată de anchetatori interni ai ONU, analizează acuzațiile israeliene împotriva celor 12 angajați ai UNRWA.

ONU a declarat săptămâna trecută că Biroul Serviciilor de Supraveghere Internă (OIOS) al ONU a avut "o serie de întâlniri și cooperare din partea autorităților israeliene în acest sens".

UNRWA oferă, potrivit sursei citate, educație, sănătate și ajutor pentru milioane de palestinieni din Gaza, Cisiordania, Iordania, Liban și Siria. Israelul nu a ridicat nicio problemă la UNRWA din 2011. Apoi, în martie 2024, "Israelul a făcut afirmații publice că un număr semnificativ de angajați ai UNRWA sunt membri ai unor organizații teroriste.

Cu toate acestea, Israelul nu a furnizat încă dovezi justificative în acest sens", se arată în analiza condusă de Catherine Colonna.

Pe de altă parte, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Oren Marmorstein, a acuzat peste 2.000 de lucrători ai UNRWA că sunt membri ai Hamas sau ai Jihadului Islamic. El a declarat că raportul făcut de Colonna asupra UNRWA a fost insuficient și că a fost, de fapt, un "efort de a evita problema, și nu de a o aborda direct".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: onu Israel dovezi unrwa