x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU: Numărul de migranți morți în Marea Mediterană a crescut

ONU: Numărul de migranți morți în Marea Mediterană a crescut

06 Iul 2018   •   17:51
ONU: Numărul de migranți morți în Marea Mediterană a crescut

Numărul de migranţi care traversează Marea Mediterană spre Europa a înregistrat o scădere importantă, însă numărul celor care au murit în timpul acestor traversări continuă să crească, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite, informează AFP. 

În 2018, mai mult de 46.000 de migranţi au ajuns pe coastele europene traversând Marea Mediterană, de cinci ori mai puţini decât în primele şase luni ale lui 2016, perioadă-record, a menţionat Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), în cadrul unei conferinţe de presă. 

În Italia şi în Malta, sosirile de migranţi au scăzut sub 17.000 în primele şase luni ale anului 2018, comparativ cu peste 85.000 înregistraţi în aceeaşi perioadă a lui 2017, a subliniat la rândul său Agenţia ONU pentru Migraţie (OIM). Însă, "dacă numărul de persoane care traversează Marea Mediterană a scăzut (...), procentul persoanelor care îşi găsesc moartea (în timpul acestor traversări) a crescut puternic", a subliniat Charlie Yaxley, purtătorul de cuvânt al UNHCR. 

Deocamdată, în 2018, mai mult de 1.400 de persoane au murit în timpul traversării, dintre care mulţi luând calea Mediteranei Centrale pentru a ajunge în Italia şi Malta, potrivit cifrelor OIM. 

În timpul primelor şase luni ale lui 2018, o persoană din 19 care a încercat să traverseze Mediterana Centrală a murit în timpul traversării, comparativ cu una din 38 în aceeaşi perioadă a lui 2017. 

Luna iunie a fost şi mai sângeroasă, potrivit lui Yaxley, cu o persoană din şapte decedând în timpul tentativei de traversare a Mediteranei Centrale. 

În pofida scăderii drastice a numărului de sosiri de migranţi pe coastele sale, Europa se confruntă cu o criză politică majoră legată de divergenţele asupra primirii pe care care continentul european ar trebui să o rezerve acestor oameni proveniţi din Africa şi din Orientul Mijlociu. 

În timp ce Spania şi-a deschis porturile pentru navele ONG-urilor umanitare respinse de autorităţile italiene, UNHCR a avertizat că lipsa de claritate cu privire la permiterea de acces în porturile europene riscă să aibă consecinţe dramatice. 

"Orice navă care are capacitatea de a participa la operaţiuni de căutare şi salvare ar trebui să primească autorizaţia de a veni în ajutor persoanelor în nevoie şi apoi autorizate să debarce în portul cel mai apropiat", a declarat Yaxley la Geneva.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: onu migranti marea mediterana