x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU pregăteşte o evacuare majoră a răniţilor şi bolnavilor blocaţi în patru oraşe asediate din Siria

ONU pregăteşte o evacuare majoră a răniţilor şi bolnavilor blocaţi în patru oraşe asediate din Siria

07 Apr 2016   •   20:28
ONU pregăteşte o evacuare majoră a răniţilor şi bolnavilor blocaţi în patru oraşe asediate din Siria

ONU a anunţat joi că pregăteşte o evacuare majoră a răniţilor şi bolnavilor blocaţi în patru oraşe asediate din Siria, acţiune ce va avea loc săptămâna viitoare, relatează AFP.

Jan Egeland, care conduce grupul de lucru umanitar privind Siria, a declarat presei că o evacuare medicală majoră a fost planificată pentru Madaya şi Zabadani, două oraşe apropiate de Damasc, blocate de regim şi aliaţii săi, şi pentru Foua şi Kefraya, asediate de rebeli în nord-vestul Siriei.

'În total, ar putea fi vorba de 500 de persoane', a afirmat oficialul ONU, precizând că evacuările ar putea să se desfăşoare 'în cursul săptămânii viitoare'. Problema, a admis el, este că acordul încheiat privind accesul ajutorului şi evacuările pentru aceste patru oraşe se bazează pe un sistem de schimb ce constă în autorizarea aceluiaşi număr de convoaie şi de persoane evacuate de o parte şi de cealaltă. 'Aceasta omoară oamenii', a apreciat Egeland.

El şi-a exprimat de asemenea 'decepţia' şi 'descurajarea' în faţa lipsei de progrese în ceea ce priveşte transportul de ajutoare către jumătate de milion de sirieni blocaţi în oraşe încercuite de armata siriană, grupări ale rebelilor înarmaţi sau ale jihadiştilor Statului Islamic. De la încetarea ostilităţilor, decretată în Siria la 27 februarie, echipe ale ONU au fost autorizate să livreze ajutoare pe teritoriul ţării, dar accesul acestora este îngreunat.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: onu siria evacuare