x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport cutremurător: Ostaticii din Gaza au fost violați

Raport cutremurător: Ostaticii din Gaza au fost violați

de Şerban Mihăilă    |    06 Mar 2024   •   07:00
Raport cutremurător: Ostaticii din Gaza au fost violați

O echipă a Națiunilor Unite a strâns informații „clare și convingătoare”, conform cărora ostaticii din Gaza au fost abuzați sexual, susține Pramila Patten, trimisul special al ONU pentru violența sexuală în conflicte. Există „motive rezonabile să credem” că violențele sexuale sunt în curs de desfășurare, a adăugat ea. 

Potrivit lui Patten, echipa sa are, de asemenea, „motive rezonabile să creadă că au avut loc violențe sexuale legate de conflict, inclusiv violuri și violuri în grup”, în timpul atacului terorist din 7 octombrie 2023, lansat de Hamas în Israel.

Această concluzie constituie cea mai concludentă constatare a organizației mondiale privind acuzațiile de agresiune sexuală, în urma atacului declanșat toamna trecută de către gruparea extremistă islamică.

Pe urmele agresiunilor sexuale

Condusă de Patten, echipa ONU a vizitat Israelul între 29 ianuarie și 14 februarie, într-o misiune „menită să adune, să analizeze și să verifice informațiile privind violențele sexuale legate de conflictul” din timpul zilei de 7 octombrie, dar și după această dată, se menționează în raportul de 24 de pagini.

Pe de altă parte, echipa a mers, de asemenea, la Ramallah, în Cisiordania ocupată, unde numeroase surse invocă „tratamente crude, inumane și degradante (...) inclusiv utilizarea sporită a diferitelor forme de violență sexuală, și anume percheziții corporale invazive, amenințări cu violul și nuditate forțată prelungită” asupra palestinienilor aflați în detenție, mai scrie raportul ONU.

Patten a subliniat că misiunea „nu a avut nici intenția și nici mandatul de a fi de natură investigativă”. Ea a adăugat că echipa a avut 33 de întâlniri cu instituții israeliene, în timpul vizitei în Israel, a intervievat 34 de persoane, inclusiv supraviețuitori și martori ai masacrului din 7 octombrie și ostatici eliberați, și a analizat 50 de ore de filmări ale atacurilor.

Membrii misiunii nu au reușit să se întâlnească însă cu nicio victimă a violenței sexuale de la 7 octombrie, „în ciuda eforturilor noastre”, a mărturisit Patten. 

„Chiar în prima zi, am făcut un apel, în speranța că supraviețuitoarele se vor prezenta. Am primit însă informații, potrivit cărora câteva dintre ele primeau tratament foarte specializat pentru traume și nu erau pregătite să se prezinte.”, a continuat reprezentanta ONU.

Din tabăra palestiniană, Hamas negase anterior că militanții săi au comis violuri, în timpul atacului din 7 octombrie.

„Respingem cu fermitate și denunțăm coordonarea unor instituții media occidentale cu campaniile sioniste de inducere în eroare, care promovează minciuni și acuzații nefondate, menite să demonizeze rezistența palestiniană, cea mai recentă dintre acestea fiind acuzația că membrii rezistenței au comis «violențe sexuale» în timpul bătăliei de la Al-Aqsa Flood, din 7 octombrie!”, anunța biroul politic al Hamas, într-o declarație transmisă pe mesageria „Telegram”, în luna decembrie a anului trecut. 

Atrocitățile din Israel și Cisiordania

În raport se precizează că echipa ONU a constatat că, în diverse locații din Israel, „au fost recuperate mai multe cadavre complet sau parțial dezbrăcate de la brâu în jos - majoritatea femei - cu mâinile legate și împușcate de mai multe ori, adesea în cap”.

Deși circumstanțial, raportul arată că „un astfel de tipar de dezbrăcare și de imobilizare a victimelor poate fi un indiciu al unor forme de violență sexuală”.

Patten afirmă că au fost identificate încălcări grave, cele mai multe implicând violuri, în cel puțin trei locații și anume „la locul festivalului de muzică Nova și în împrejurimile sale, pe drumul 232 și în Kibbutzul Re'im”.

Cu toate acestea, misiunea a întâmpinat dificultăți, „atât în ceea ce privește colectarea, cât și în ceea ce privește verificarea incidentelor de violență sexuală”, a mai precizat Patten.

Ea a invocat apoi „materialul medico-legal limitat adunat în mod profesionist”, precum și „interpretarea medico-legală inexactă și nesigură, dată de către unii neprofesioniști” de la locurile crimelor.

Cercetarea echipei Națiunilor Unite a fost, de asemenea, constrânsă de „disponibilitatea extrem de limitată a victimelor, supraviețuitorilor și martorilor violenței sexuale din cauza, în parte, a strămutării interne a comunităților afectate, a lipsei de încredere publică și a neîncrederii în instituțiile naționale și internaționale, inclusiv în ONU”, a adăugat ea.

Unele presupuse incidente, raportate pe scară largă, au fost, de asemenea, stabilite de misiune ca fiind „nefondate”, a mai spus Patten. Printre acestea se numără o afirmație neverificată privind un atac îngrozitor asupra unei femei însărcinate și a fătului acesteia. Un oficial de la o organizație israeliană de salvare a declarat pentru CNN, în octombrie, că a găsit o femeie însărcinată, împușcată pe la spate și înjunghiată în stomac.

De asemenea, în raport se spune că echipa ONU nu a putut verifica un caz raportat de viol și de mutilare genitală în baza militară Nahal Oz. „În privința acestui din urmă caz, deși analiza medico-legală a cuprins leziunile la nivelul părților intime ale corpului, nu a putut fi identificat niciun tipar perceptibil, nici împotriva soldaților de sex feminin, nici a celor de sex masculin. Cu toate acestea, șapte militari de sex feminin au fost răpiți din această bază, în Gaza.”, scrie raportul.

În timp ce se aflau în Cisiordania, membrii misiunii au declarat că au fost informați și despre „tratamentul crud, inuman și degradant” la care sunt supuși femeile și bărbații palestinieni, în timpul detenției.

Reprezentanții ONU au fost informați că deținuții palestinieni s-au confruntat cu diverse forme de violență sexuală, de la „atingeri nedorite ale zonelor intime și dezvăluirea forțată a femeilor care poartă Hijab; bătăi, inclusiv în zonele genitale; amenințări de viol împotriva femeilor și amenințări de viol împotriva membrilor de sex feminin ai familiei (soții, surori, fiice), în cazul bărbaților.”

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: onu raport ostatici gaza viol