x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU și Crucea Roșie confirmă evacuarea unor civili din Mariupol

ONU și Crucea Roșie confirmă evacuarea unor civili din Mariupol

01 Mai 2022   •   18:00
ONU și  Crucea Roșie confirmă evacuarea unor civili din Mariupol
Sursa foto: Hepta

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a confirmat că este în curs de desfășurare un proces de evacuare a civililor din Mariupol. Informația a fost confirmată și de un purtător de cuvânt al ONU, scrie BBC.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a confirmat că este în curs de desfășurare un proces de evacuare a civililor din Mariupol.

„CICR confirmă că o operațiune de trecere în siguranță este în curs de desfășurare, în coordonare cu ONU și cu părțile implicate în conflict. Convoiul de evacuare a civililor a început pe 29 aprilie, a parcurs aproximativ 230 de kilometri și a ajuns la uzina din Mariupol sâmbătă dimineața, ora locală. CICR insistă asupra faptului că niciun detaliu nu poate fi împărtășit până când situația nu o va permite, deoarece ar putea pune serios în pericol siguranța civililor și a convoiului. Autoritățile locale relevante comunică cu civilii cu privire la detaliile practice”, a declarat un purtător de cuvânt de la Crucea Roșie.

Un purtător de cuvânt al ONU a confirmat, de asemenea, că are loc o operațiune de evacuare a civililor din orașul-port Mariupol.

Anterior, Rusia a anunțat că două grupuri, de 25 și 21 de persoane, au fost evacuate din zona din apropierea oțelăriei Azovstal, ultima parte a orașului rămasă sub controlul trupelor ucrainene.

Soldații ucraineni au declarat că 20 de persoane au părăsit, sâmbătă, oțelăria.

Oficialii ucraineni spun că există circa 1.000 de civili și peste 500 de soldați răniți în complexul industrial.

Cu toate acestea, se estimează că aproximativ 100.000 de locuitori trăiesc fără apă, gaz sau comunicații în tot orașul, care a fost puternic bombardat de atacuri rusești.

Joi, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că au loc „discuții intense" pentru a conveni asupra unei operațiuni de evacuare, după întâlniri cu președintele Zelenski, la Kiev, și cu președintele Putin, la Moscova.

×
Subiecte în articol: onu crucea rosie mariupol