x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU: Subvenţiile agricultorilor din ţările bogate sunt "un scandal enorm"

ONU: Subvenţiile agricultorilor din ţările bogate sunt "un scandal enorm"

09 Mar 2010   •   00:00

Subsidiile acordate de ţările bogate propriilor fermieri sunt "un scandal enorm", a declarat Olivier De Schutter, raportorul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru dreptul la alimentaţie, citat de AFP.

"Nivelul actual al subvenţiilor acordate de ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică sunt un scandal enorm. Reprezintă una dintre cele mai mari, dacă nu chiar cea mai mare perturbare a pieţelor agricole", a spus De Schutter la prezentarea ultimului raport privind dreptul populaţiei la hrană, care analizează dificultăţile micilor fermieri din ţările în curs de dezvoltare, confruntaţi cu marile concerne multinaţionale.
"Condamn foarte puternic această practică şi consider că este inacceptabilă", a spus De Schutter.
Experţii ONU cred că aceste subvenţii creează concurenţă neloială şi au efecte negative asupra mai multor state aflate în curs de dezvoltare.

Acestea cer Uniunii Europene şi SUA să renunţe la subvenţiile foarte mari acordate fermierilor, acuzând că influenţează preţurile şi descurajează producţia fermierilor mai mici din alte state.
Renunţarea la aceste subvenţii este unul dintre aspectele importante discutate la negocierile de la Doha privind liberalizarea comerţului.

×
Subiecte în articol: externe