x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU trimite 300 de locuinţe prefabricate în Ungaria

ONU trimite 300 de locuinţe prefabricate în Ungaria

11 Sep 2015   •   14:14
ONU trimite 300 de locuinţe prefabricate în Ungaria
Sursa foto: FOTO: MTI

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a anunţat vineri trimiterea a 300 de unităţi locative din prefabricate pentru 300 de familii în Ungaria, cu acordul guvernului, pentru a asigura adăpost temporar pe timp de noapte pentru refugiaţi, relatează Reuters.

William Spindler, purtător de cuvânt al UNHCR, a declarat că este în contact cu autorităţile din Ungaria - care construieşte un gard de-a lungul frontierei cu Serbia - şi că urmăreşte îndeaproape rolul armatei.

'Evident, ne aşteptăm ca autorităţile să respecte drepturile refugiaţilor, indiferent dacă este vorba despre poliţie sau despre armată', a afirmat el.

De asemenea, UNHCR trimite şi provizii de urgenţă pentru 95.000 de persoane în Ungaria, Serbia, Macedonia şi Grecia, a mai anunţat purtătorul de cuvânt.

Cu acelaşi prilej, el a salutat oferta Washingtonului de a prelua 10.000 de refugiaţi, dar a spus că este inadecvată, dată fiind scara exodului.

'Bineînţeles că SUA pot şi trebuie să facă mai mult, dar este un pas în direcţia cea bună', a spus William Spindler.

Preşedintele Barack Obama a cerut administraţiei sale să facă planurile pentru primirea a cel puţin 10.000 de refugiaţi în următorul an, a anunţat joi Casa Albă.

UNHCR a catalogat şi propunerea UE de a prelua 160.000 de refugiaţi drept un pas în direcţia cea bună, dar a făcut apel la deschiderea urgentă de centre de primire mari în prima linie a afluxului de migranţi, respectiv în Grecia, Italia sau Ungaria.

Statele europene trebuie să respecte legea naţională şi internaţională în gestionarea propriilor frontiere, inclusiv dreptul oamenilor de a cere azil din cauza războiului şi a persecuţiilor, a spus purtătorul de cuvânt.

'Estimările noastre iniţiale indică nevoi chiar şi mai mari, dar acum trebuie să asigurăm că toate statele membre iau parte la această iniţiativă şi că este implementată cu promptitudine', a adăugat el.

UNHCR a reiterat că UE va trebui să relocheze 200.000 de oameni din ţările europene din prima linie, precum Grecia şi Italia, până la finalul lui 2016, mai mult decât cei 160.000 menţionaţi în planul UE.

Peste 380.000 de refugiaţi, în proporţie de circa 50% sirieni care fug din cauza războiului civil, au traversat Mediterana până acum în acest an, iar numărul lor 'se anticipează că va continua să crească rapid în următoarele săptămâni şi luni', menţionează UNHCR.

×