x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Operațiune de dezamorsare a unei bombe din Al Doilea Război Mondial la Frankfurt

Operațiune de dezamorsare a unei bombe din Al Doilea Război Mondial la Frankfurt

03 Sep 2017   •   16:00
Operațiune de dezamorsare a unei bombe din Al Doilea Război Mondial la Frankfurt

Autorităţile din oraşul german Frankfurt au demarat duminică evacuarea a peste 60.000 de locuitori pentru a permite dezamorsarea unei imense bombe britanice din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în cadrul celei mai ample operaţiuni de acest gen care are loc în Germania din 1945, informează AFP. 

"Nu este un sentiment prea plăcut să ieşi din acasă aşa, însă nu avem de ales, dar nu ştim foarte bine ce vom face astăzi", a declarat pentru AFP Jürgen Winterscheidt, un rezident de 52 de ani, care părăsea zona alături de mama sa, Karin Winterscheidt, în vârstă de 74 de ani. "Putem merge la un muzeu, intrarea este liberă pentru persoanele evacuate", a sugerat aceasta din urmă. 

Bomba de 1,8 tone, aparţinând Royal Air Force, a fost poreclită "Blockbuster", din cauza încărcăturii sale explozive, care cântăreşte singură 1,4 tone şi ar fi suficientă să radă de pe faţa pământului mai multe clădiri. 

Bomba a fost descoperită la începutul săptămânii pe un şantier aflat în perimetrul universităţii din Frankfurt, la o aruncătură de băţ de districtul bancar şi de centrul oraşului. 

Pentru a permite dezamorsarea bombei în condiţii de siguranţă, locuitorii aflaţi pe o rază de 1,5 kilometri - circa 60 000 de persoane, aproximativ 10% din populaţia totală a metropolei - au primit ordinul de a-şi părăsi locuinţele. 

Rezidenţii au început să îşi părăsească casele în jurul orei locale 06:00 (04:00 GMT), iar cei care nu se puteau deplasa singuri urmau să fie evacuaţi până la sfârşitul dimineţii. 

Efective ale poliţiei au fost desfăşurate în zonă începând de sâmbătă, pentru a evita furturile din locuinţele şi magazinele deja abandonate. 

Duminică, poliţia a mobilizat câteva sute de agenţi pentru a garanta că până la ora prânzului zona este pustie. 

Operaţiunea de dezamorsare propriu-zisă urmează să aibă loc în cursul după-amiezii şi este prevăzută să dureze patru ore. 

Sâmbătă, în ajunul operaţiunii de la Frankfurt, 21.000 de persoane au fost evacuate la Koblenz, în vestul Germaniei, în vederea dezamorsării unei bombe de 500 de kilograme. 

Până în prezent, cea mai amplă operaţiune de evacuare pentru dezamorsarea unei bombe a avut loc la 25 decembrie 2016, atunci când 54.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele la Augsburg, în sudul ţării.

AGERPRES

×