x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opozantul rus Eduard Limonov obţine la CEDO condamnarea Rusiei pentru încălcarea libertăţii de exprimare

Opozantul rus Eduard Limonov obţine la CEDO condamnarea Rusiei pentru încălcarea libertăţii de exprimare

26 Noi 2019   •   20:10
Opozantul rus Eduard Limonov obţine la CEDO condamnarea Rusiei pentru încălcarea libertăţii de exprimare
Sursa foto: simpson33/Getty Images/iStockphoto

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia pentru încălcarea libertăţii de exprimare a scriitorului şi opozantului rus Eduard Limonov, condamnat de instanţele ruse într-un vechi proces pentru defăimare, informează AFP.

Cazul datează din 2007, când Limonov a declarat în direct la Radio Free Europe/Radio Liberty că tribunalele din Moscova se află sub controlul lui Iuri Lujkov, pe atunci primar al capitalei ruse.

Limonov, care se afla la conducerea „unei vaste coaliţii de grupări ale opoziţiei”, îşi exprima punctul de vedere cu privire la refuzul autorităţilor moscovite de a autoriza o reuniune denumită „Marşul celor în dezacord”, precizează CEDO într-un comunicat.

În urma unei plângeri pentru defăimare depuse de Lujkov, Limonov şi postul de radio au fost condamnaţi să-i plătească acestuia dintâi circa 14.000 de euro fiecare.

Ca urmare a dificultăţilor scriitorului de a plăti această sumă, tribunalele „au restrâns în mod permanent, în 2009, dreptul lui Limonov de a părăsi Rusia”, argumentând că el nu a onorat în mod integral plata, potrivit CEDO.

Recursurile înaintate de Limonov, scriitor ultranaţionalist astăzi în vârstă de 76 de ani şi fondator al Partidului Naţional Bolşevic (NBP, interzis în 2007), au fost respinse de instanţele ruse.

În decizia sa, Curtea „constată o ingerinţă în exercitarea (de către scriitor) a dreptului său la libertatea de exprimare”, estimând că afirmaţiile incriminate se refereau la „probleme de interes general”, precum „exercitarea drepturilor politice” sau „funcţionarea puterii judiciare”. „Statele nu dispun decât de o marjă de apreciere limitată pentru a reprima un asemenea discurs”, a insistat instanţa paneuropeană.

Primarul Moscovei ar fi trebuit „să accepte criticile viguros formulate” de Limonov, pentru că „oamenii politici trebuie să accepte un grad crescut de critică”, mai subliniază CEDO, care consideră „excesivă” suma acordată drept prejudiciu lui Lujkov.

Concluzionând că a fost încălcat articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (dreptul la libertatea de exprimare), CEDO a condamnat Rusia la plata a 19.500 de euro ca despăgubiri totale lui Eduard Limonov.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: cedo Rusia