x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opt din zece franțuzoaice, victime ale hărțuirii sexuale în spațiul public

Opt din zece franțuzoaice, victime ale hărțuirii sexuale în spațiul public

11 Apr 2018   •   13:24
Opt din zece franțuzoaice, victime ale hărțuirii sexuale în spațiul public

Fluierături, insulte, agresiuni sexuale. Mai mult de opt franţuzoaice din zece (81%) au suferit o formă de atingere sau de agresiune sexuală pe stradă sau în transportul în comun, potrivit unui sondaj Ifop pentru site-ul VieHealthy.com dat publicităţii miercuri, relatează AFP. 

Peste un sfert dintre femeile chestionate (26%) declară că s-au confruntat cu cel puţin o situaţie de hărţuire în cursul ultimelor 12 luni şi 55% cu peste un an în urmă, conform acestei anchete efectuate cu prilejul Săptămânii internaţionale de luptă împotriva hărţuirii stradale (8-14 aprilie). 

Formele verbale sau vizuale de hărţuire sunt cele mai răspândite. Astfel, 68% dintre femeile intervievate spun că au fost ţinta privirilor insistente sau fluierăturilor inoportune pe stradă sau în mijloacele de transport, 32% au fost vizate de gesturi cu conotaţie sexuală, 45% au fost abordate fără consimţământul lor şi 44% urmărite pe traseul pe care se deplasau. 

În ceea ce priveşte agresiunile sexuale, 32% dintre femei declară că au fost victimele unei atingeri deplasate din partea unui trecător sau a unui pasager, 29% ale unor atingeri cu caracter sexual şi 8% ale unui viol. 

De asemenea, peste o femeie din patru (28%) a avut de a face cu un exhibiţionist. 

La modul global, 76% dintre femei spun că s-au confruntat cu situaţii de hărţuire pe stradă, faţă de 74% în mijloacele de transport. 

Agresiunile sexuale sunt în schimb mai prezente în mijloacele de transport public în Franţa: o femeie din trei (38%) a fost agresată sexual într-un mijloc de transport public, faţă de una din cinci (21%) pe stradă. 

Potrivit acestui studiu, profilul tipic al victimei este cel al unei femei tinere (mai puţin de 25 de ani), care locuieşte într-o mare aglomeraţie, liceană, studentă sau cu venituri modeste. 

Ancheta sociologică a fost realizată online pe un eşantion reprezentativ de 2.008 femei de la 15 ani în sus, în perioada 26-29 ianuarie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: hartuire sexuala #metoo