x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opt filipinezi striviţi de vii în timp ce se băteau pe mâncare. Poliţia a deschis focul asupra altor oameni care jefuiau magazine

Opt filipinezi striviţi de vii în timp ce se băteau pe mâncare. Poliţia a deschis focul asupra altor oameni care jefuiau magazine

13 Noi 2013   •   16:20
Opt filipinezi striviţi de vii în timp ce se băteau pe mâncare. Poliţia a deschis focul asupra altor oameni care jefuiau magazine

Sinistraţii filipinezi rămaşi fără case sau hrană în urma taifunului Haiyan devin din ce în ce mai disperaţi, dedându-se la jafuri sau chiar schimând focuri de armă cu poliţiştii, scrie The Independent.

Există rapoarte că opt oameni au murit după ce zidul unui depozit de orez pe care îl jefuiau s-a dărâmat peste ei. Mii de saci de orez au fost furaţi în timpul îmbulzelii care a dus la accident.

Astăzi, poliţia a deschis focul asupra altui grup de filipinezi care jefuiau magazine. Autorităţile au folosit armele pentru că jefuitorii erau la rândul lor înarmaţi.

Cele mai multe incidente de acest fel au loc în oraşul Tacloban, în care trăiesc 220.000 de oameni şi care a fost una dintre cele mai afectate localităţi de taifun. Organizaţiile care ajută sinistraţii spun că oamenii sunt din ce în ce mai nervoşi pentru că ajutoarele sunt puţine şi foarte greu de adus în regiune.

"Deocamdată avem suficientă apă şi produse sanitare. Însă problema este siguranţa. Nu vrem să ne punem în pericol angajaţii. Este greu să lucrezi în astfel de condiţii de risc", spune Paul del Rosario, de la organizaţia internaţională de întrajutorare Oxfam.

După trecerea taifunului, au existat o serie de cazuri în care case, depozite şi magazine au fost jefuite. Există de asemenea rapoarte că ar fi vorba de găşti înarmate care fac astfel de spargeri, însă autorităţile locale spun că este vorba doar de cetăţeni obişnuiţi mânaţi de foame.

Primarul din Tacloban, Alfred Romualdez, a îndemnat cetăţenii să părăsească oraşul, admiţând că nu poate asigura rezerve de apă şi hrană şi nici garanta siguranţa localnicilor. 

×
Subiecte în articol: taifun haiyan taifun filipine