x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orașele germane pot interzice automobilele diesel

Orașele germane pot interzice automobilele diesel

de Şerban Mihăilă    |    28 Feb 2018   •   16:49
Orașele germane pot interzice automobilele diesel

O înaltă instanță administrativă din Germania a hotărât, ieri, că orașele pot interzice accesul autovehiculelor diesel pe străzile din centrul lor. Decizia, care va afecta valoarea de revânzare a aproximativ 12 milioane de vehicule de pe cea mai mare piață auto din lume, este considerată o grea lovitură pentru fabricanții de automobile și, în același timp, pentru tehnologia diesel pe care aceștia o promovează de decenii.

Tribunalul Administrativ Federal din Leipzig a hotărât că autoritățile locale germane au dreptul să impună autovehiculelor vechi, cu combustibil diesel, interdicția de circulație în centrele orașelor, aruncând milioane de șoferi în incertitudine, scrie AFP. Decizia vizează în mod direct doar două oraşe, Düsseldorf şi Stuttgart, care de acum înainte vor putea pune în practică astfel de interdicţii. Cu toate acestea, hotărârea Curţii din Leipzig deschide calea și pentru alte oraşe din Germania, ce pot demara, la rândul lor, procedurile în vederea introducerii restricţiilor pentru utilizarea automobilelor diesel. Tribunalul a lăsat la latitudinea autorităților municipale să decidă dacă vor să impună aceste interdicții și, în caz afirmativ, care sunt modalitățile de a implementa o astfel de legislație. Judecătorii au cerut doar ca măsurile să fie impuse treptat. În Stuttgart, scrie AFP, interdicția ar putea fi transpusă în practică încă din luna septembrie. Sentința marchează o victorie răsunătoare pentru gruparea ecologistă „Deutsche Umwelthilfe” (DUH), care a dat în judecată orașele Düsseldorf și Stuttgart pentru a obliga autoritățile locale să limiteze drastic emisiile toxice de monoxid de azot, generate de motoarele diesel mai vechi.

Repercusiuni majore pe piața auto

Sentința de ieri ar putea avea consecinţe majore pentru industria auto din Germania, care până acum s-a bazat pe vehiculele cu motoare diesel. Decizia vizează direct, într-o primă fază, nu mai puțin de aproximativ 9,5 milioane de vehicule cu motorizare diesel, înmatriculate în Germania, care respectă normele mai vechi, „Euro 4” și „Euro 5”. De altfel, toate dezbaterile pe această temă au dus la scăderea vânzărilor de automobile diesel în ţara care a inventat această tehnologie. Cota de piaţă a automobilelor diesel a coborât astfel de la 48%, în 2015, la aproximativ 39%, în 2017. Sentința se înscrie într-un context mai larg. Autorităţile din Paris, Madrid, Mexico City şi Atena au anunţat că intenţionează să interzică accesul automobilelor diesel în centrul oraşelor, începând din 2025, iar primarul din Copenhaga ar vrea să implementeze acest lucru încă de anul viitor.

Germania s-a confuntat în ultimii ani cu un imens scandal provocat de „Volkswagen”, extins apoi și la alți producători auto care au falsificat testele de emisii și au vândut mașini ce au poluat peste limita admisă. Emisiile vehiculelor cu software-ul modificat ar putea face anual  5.000 de morţi, în Europa.

„Astăzi, asistăm la o zi mare pentru aerul curat din Germania”.

Jürgen Resch, liderul DUH

 

 

×
Subiecte în articol: masini disel interzise germania