x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orban vrea un acord de parteneriat strategic al UE cu Ucraina înaintea discuțiilor de aderare

Orban vrea un acord de parteneriat strategic al UE cu Ucraina înaintea discuțiilor de aderare

de Redacția Jurnalul    |    01 Dec 2023   •   12:15
Orban vrea un acord de parteneriat strategic al UE cu Ucraina înaintea discuțiilor de aderare

Uniunea Europeană ar trebui să semneze mai întâi un acord de parteneriat strategic cu Ucraina în loc să înceapă negocierile de aderare cu această țară, a declarat, vineri, premierul ungar Viktor Orban, indicând o cale către un posibil compromis înaintea unui summit crucial al UE, scrie Reuters.

Cei 27 de lideri naționali ai UE urmează să decidă la jumătatea lunii decembrie dacă acceptă recomandarea Comisiei Europene de a invita Kievul să înceapă discuțiile de aderare imediat ce îndeplinește condițiile finale.

O astfel de decizie necesită unanimitatea celor 27 de membri ai blocului, Ungaria fiind considerată principalul obstacol potențial. Prim-ministrul ungar a declarat în repetate rânduri că Ungaria nu va susține propunerea Comisiei în forma actuală.

Potrivit sursei citate, Orban a reiterat că mai multe aspecte ar trebui să fie clarificate înainte de a putea începe discuțiile de aderare cu Ucraina.

„UE ar trebui să semneze mai întâi un acord de parteneriat strategic cu Ucraina. Acest acord ar putea dura până la 5-10 ani, haideți să le apropiem, deoarece decalajul este prea mare acum. Să dăm timp să lucrăm împreună, iar când vom vedea că putem lucra împreună, atunci să aducem în discuție problema aderării", a declarat Orban într-un interviu la radioul de stat.

Propunerea lui Orban vine la o zi după ce oficialii UE au declarat că Ungaria este aproape de a debloca accesul la miliarde de euro din fondurile UE pe care Bruxelles-ul le-a suspendat.

Premierul ungar a îndemnat la încetarea focului în Ucraina și a declarat că, dacă UE dorește să dea mai mulți bani Ucrainei, atunci ar trebui să înființeze un fond financiar separat în afara bugetului UE, pe baza unui acord interguvernamental.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Viktor Orban discutii aderare