Angrenat în ultimii ani într-un război din ce în ce mai periculos cu Uniunea Europeană, pe tema acuzațiilor privind deteriorarea continuă a standardelor democratice în Ungaria, șeful executivului de la Budapesta, Viktor Orban, a cerut demisia vicepreședintei Comisiei Europene, Vera Jourova, care ar fi „jignit poporul maghiar” prin declarații ofensatoare. Atacul lui Orban a avut loc cu numai o zi înaintea prezentării de astăzi a Raportului privind respectarea statului de drept în țările membre ale UE.
„Potrivit vicepreședintei Jourova, în Ungaria se construiește «o democrație bolnavă»”, se arată într-o scrisoare trimisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de către Viktor Orban. În document, al cărui text a fost publicat ieri, liderul de la Budapesta cere demisia vicepreședintei CE pentru Valori și Transparență, cehoaica Vera Jourova, pentru „declarațiile publice ofensatoare la adresa Ungariei și a poporului maghiar”, rostite de înaltul demnitar de la Bruxelles, transmite Reuters. Potrivit premierului Orban, Jourova a folosit „un limbaj ofensator”, calificând public Ungaria drept „o democraţie bolnavă” şi insultându-i astfel pe cetăţenii ungari ai UE, prin sugestia că aceştia nu ar fi capabili să-şi formeze o opinie independentă.
„Astfel de declaraţii nu reprezintă doar un atac la adresa guvernului Ungariei, ales în mod democratic, ci sunt jignitoare şi faţă de Ungaria, şi poporul ungar”, susţine şeful executivului de la Budapesta. Declaraţiile Verei Jourova deviază de la rolul declarat al CE din Tratatul de la Lisabona, acela de a fi neutră şi obiectivă, mai precizează Orban. Șeful executivului de la Budapesta a cerut apoi demisia Verei Jourova, anunțând, conform MTI, „suspendarea relațiilor politice” cu aceasta.
„Cei care încalcă Tratatul nu sunt capabili să acţioneze ca apărători ai statului de drept şi ai valorilor europene. Declaraţiile comisarului sunt incompatibile cu poziţia pe care o deţine şi trebuie să demisioneze. Până când se va întâmpla acest lucru, guvernul ungar va suspenda relaţiile politice bilaterale cu Vera Jourova”, se arată în scrisoarea lui Orban. Atacul premierului ungar a avut loc cu numai o zi înaintea primului Raport privind respectarea statului de drept în cele 27 de țări membre ale UE, care urmează să fie prezentat astăzi de către Jourova și Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders.
Imediat după atacul lui Orban, Comisia Europeană a anunțat ieri, prin vocea Danei Spinanț, purtător de cuvânt al executivului comunitar, că are „încredere deplină” în Jourova. „Îngrijorările noastre atunci când este vorba despre statul de drept în Ungaria sunt binecunoscute. Ele vor fi tratate în raportul nostru privind statul de drept, pe care îl vom prezenta mâine”, a precizat Spinanț.
Cruciadă contra Bruxelles
Atât liderii blocului comunitar, cât și membrii opoziției ungare l-au acuzat în ultimii ani pe Orban de atacuri repetate asupra statului de drept, în special la adresa justiției, societății civile și libertății presei. Numeroase voci critice au vorbit chiar, cu subiect și predicat, despre „o lovitură de stat” inițiată de premierul de dreapta și „îndreptarea spre dictatură” a Ungariei. Condus de Orban, partidul aflat la putere în Ungaria, Fidesz, a fost suspendat, în martie 2019, din cea mai mare formațiune paneuropeană, Partidul Popular European (PPE), pe termen nelimitat, din cauza „sfidării repetate” a politicii unitare a blocului comunitar, precum și a acuzațiilor privind încălcarea principiilor statului de drept. Fidesz a riscat chiar expulzarea, însă a fost salvat în ultimul moment de succesoarea Angelei Merkel la șefia creștin-democraților germani, Annegret Kramp-Karrenbauer. De cealaltă parte, Orban s-a caracterizat în numeroase discursuri drept un apărător al suveranității și mândriei naționale a țării sale în fața „uzurpărilor străine”, inclusiv a atacurilor venite din partea „birocraților de la Bruxelles”.
Alianță cu Polonia
Alături de Polonia, aliatul său contra UE, Ungaria va înființa, de altfel, un institut comun pentru a evalua respectarea statului de drept de către ţări membre în întregul bloc comunitar şi pentru a contracara astfel acuzaţiile de încălcare a statului de drept, a anunţat deja ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de Reuters. Institutul va examina cum a fost respectat statul de drept în UE, pentru a evita aplicarea unor „standarde duble" Poloniei şi Ungariei, a spus el, dând de înțeles că războiul dintre UE și alianța ungaro-poloneză va deveni de acum înainte mult mai agresiv.
„Scopul (…) este să nu fim luaţi de proşti (…) Există destui politicieni occidentali care ne folosesc pe post de sac de box”.
Peter Szijjarto