x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orban: UE ar trebui să creeze un oraş uriaş pentru refugiaţi în Libia, unde să proceseze solicitările de azil

Orban: UE ar trebui să creeze un oraş uriaş pentru refugiaţi în Libia, unde să proceseze solicitările de azil

24 Sep 2016   •   22:05
Orban: UE ar trebui să creeze un oraş uriaş pentru refugiaţi în Libia, unde să proceseze solicitările de azil

Uniunea Europeană ar trebui să creeze un 'oraş uriaş pentru refugiaţi' pe coasta Libiei şi să proceseze acolo, cu ajutorul unui nou guvern libian, solicitările de azil ale imigranţilor din Africa, a propus sâmbătă premierul ungar Viktor Orban, transmite Reuters. 

Într-o declaraţie susţinută după o reuniune la Viena a ţărilor de pe ruta balcanică a migraţiei, Orban a spus că graniţele externe ale Uniunii Europene ar trebui să fie sub un 'control total', inclusiv frontiera mediteraneeană, unde Libia este indispensabilă. 

Trebuie menţinută unitatea Libiei, trebuie anulat embargoul de arme al Occidentului împotriva aceste ţări, trebuie susţinută 'Armata Libiană de Eliberare' şi creat un nou guvern libian, care să fie atras într-un acord de cooperare până când migraţia se va amplifica din nou în Mediterana, primăvara viitoare, a spus el. 

Premierul ungar a mai afirmat că UE trebuie să obţină un acord şi cu Cairo, similar cu cel semnat cu Ankara, pentru că în prezent există 5,5 milioane de imigranţi care aşteaptă în Egipt, transmite şi MTI. 

Dacă nu va exista un acord cu Egiptul, 'am putea avea o surpriză de acolo', a spus Orban, subliniind că Egiptul şi Libia vor fi jucători cheie în Europa în următorii câţiva ani. 

Orban a declarat de asemenea că este nevoie de o nouă linie de apărare în Europa, ca scenariu în cazul în care acordul privind refugiaţii dintre UE şi Turcia va fi oprit. 

El a cerut totodată Uniunii Europene să crească cheltuielile alocate gestionării crizei migraţiei şi să distribuie fondurile într-un mod mai just între ţările afectate. 

Orban a atras atenţia că actualul sistem de distribuţie a fondurilor este nedrept, deoarece banii ajung întotdeauna la Italia şi Grecia, în timp ce Bulgaria, Macedonia şi Serbia primesc 'sume ruşinos de mici'.AGERPRES

×