x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ordin de evacuare pentru 320.000 de persoane din nordul Japoniei

Ordin de evacuare pentru 320.000 de persoane din nordul Japoniei

28 Feb 2010   •   00:00

Autorităţile japoneze au emis un ordin de evacuare a 320.000 de persoane din trei prefecturi din nordul ţării, ameninţate de un tsunami major, a anunţat agenţia de presă Kyodo. Iniţial, autorităţile locale anunţaseră că au emis ordine de evacuare pentru peste 10.000 de persoane din prefectura Sendai, situată în nordul Japoniei. Ulterior, ordinul a fost extins pentru 56.000 de persoane din nordul ţării.

Ordinul de evacuare vizează zonele de coastă ale prefecturilor Aomori, Iwate şi Miyagi, din nordul insulei principale a arhipelagului nipon Honshu, a precizat agenţia.

Autorităţile au avertizat că un val care ar putea depăşi trei metri riscă să se producă în orele următoare în această parte a litoralului Pacificului, ca urmare a cutremurului foarte puternic produs sâmbătă în largul Chile.

Un tsnumai de 120 de centimetri a atins duminică, la ora 06.49 GMT (08.49 ora României) portul Kuji, din prefectura Iwate, în nordul Japoniei, la 40 de minute după cel de 90 de centimetri, a anunţat Agenţia meteorologică japoneză.

Agenţia nu a anunţat victime sau pagube materiale pentru moment, informează AFP, citată de Mediafax. Mărimea unui tsunami desemnează nu numai înălţimea valului, ci şi creşterea nivelului apei în raport cu o situaţie normală. Un tsunami de peste un metru înălţime poate provoca inundaţii grave şi poate avaria ambarcaţiunile ancorate în porturi.

×
Subiecte în articol: externe