x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Netanyahu a ordonat Armatei israeliene să atace Iranul, în 2010. Militarii s-au opus!

Netanyahu a ordonat Armatei israeliene să atace Iranul, în 2010. Militarii s-au opus!

de Robert Veress    |    05 Noi 2012   •   14:22
 Netanyahu a ordonat Armatei israeliene să atace Iranul, în 2010. Militarii s-au opus!
Sursa foto: URIEL SINAI/AFP
Primul ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, și ministrul Apărării, Ehud Barak, au ordonat Armatei Israeliene să atace instalațiile nucleare iraniene în anul 2010, dezvăluie un documentar tv ce va fi difuzat azi, informează The Guardian.
Liderii politici s-au lovit, însă, de opoziția categorică a șefilor statului major al Armatei și Mossad-ului (serviviul secret). Șeful Mossad, Meir Dagan, i-a avertizat pe Netanyahu și Barak: „Sunteți pe cale să luați o decizie ilegală de a declanșa războiul. Doar plenul cabinetului este autorizat să decidă așa ceva”. Gabi Ashkenazi, șeful de stat major a avut o poziție asemănătoare. Ashkenazi și Dagan nu mai sunt în funcții, în prezent.
Ehud Barak a admis că a existat intenția declanșării conflictului, dar că s-a abandonat ideea, considerându-se că armata israeliană nu era pregătită. Barak a negat, însă, faptul că cei doi militari și-ar fi exercitat dreptul de veto.
Cenzura militară a interzis difuzarea datei la care Netanyahu ar fi dat ordinul care nu a fost dus la îndeplinire.
Ulterior încheierii mandatului său în fruntea Mossad, Dagan a declarat că bombardarea Iranului i s-a părut „cea mai stupidă idee pe care a auzit-o vreodată”.

×