x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orfelinatele, o afacere banoasa

Orfelinatele, o afacere banoasa

21 Noi 2004   •   00:00

EXTERNE
Patru la suta dintre americani, adica peste 1,7 milioane de familii, au adoptat cel putin un copil din strainatate, se arata intr-un studiu al Biroului de Recensamant din SUA. Expertii citati de cotidianul Washington Times apreciaza ca in SUA traiesc, in prezent, 1,6 milioane de copii infiati din strainatate cu varste pana la 18 ani.
DESTIN. Nu toti copiii adoptati de cuplurile straine ajung sa traiasca pe picior mare
Ziarul scrie ca 80% dintre micutii adoptati pana la varsta de 6 ani provin din Rusia sau Romania.

Concomitent cu publicarea in America a studiului de recensamant, in Europa, cotidianul britanic The Guardian a dat ieri publicitatii un amplu material legat de piata neagra a copiilor proveniti din tarile sarace si destinati spre vanzare tarilor bogate. Ziarul scrie despre statele expeditoare, cu precadere Ucraina, Rusia si China, si statele destinatare, SUA, Marea Britanie, Italia, Franta, Canada, Germania etc.

In majoritatea cazurilor, o familie doritoare de copii din strainatate plateste in jur de 30.000 de dolari, bani care acopera cheltuielile de calatorie, taxele agentiei de adoptii si actele aferente, scrie The Guardian.

CORUPTIE IN EST. Anul trecut, peste 2.150 de copii din Ucraina si 8.000 din Rusia au fost dati spre adoptie peste granita, mai ales in SUA. China si tarile din fostul bloc comunist est-european sunt principalele furnizoare de copii de sex feminin. Aceste doua regiuni sunt si cele mai corupte in procesul international al adoptiilor, ajungandu-se la situatii penibile in care un copil este vandut de mai multe ori familiilor din diverse tari. Asta pentru ca orfelinatele au ajuns o afacere banoasa, spagile sunt in floare, falsurile in acte la fel, iar autoritatile arunca vina dintr-o parte in alta. In Ucraina, de exemplu, exista cateva agentii private de adoptii care functioneaza ilegal si nimeni nu ia nici o masura impotriva lor.

Despre Romania, ziarul scrie ca Bucurestiul, care a limitat, in iulie, adoptiile internationale, a semnat, in urma cu o luna, un acord cu Parisul prin care 130 de familii franceze urmeaza sa infieze orfani din tara noastra.

DRAMA
Presa continua sa traga semnale impotriva exploatarii copiilor din tarile sarace. Jurnalistul spaniol Hernan Zin, induiosat de dramele acestor micuti, a publicat recent un Calendar al Solidaritatii pentru 2005, care se vinde in Spania cu 10 euro. Pentru fiecare luna, el a fotografiat un copil care e nevoit sa-si castige singur existenta. Pentrul luna decembrie, el a ales o copila din Romania, plecata, impreuna cu familia, in Argentina. Drama ei este rezumata la cateva cuvinte: "Ma numesc Vospodina. Sunt din Romania. Am 8 ani si traiesc cersind pe strazi. Nu stiu sa cant la acordeon, mai mult fac zgomot".
×
Subiecte în articol: externe