x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Organizația Mondială a Sănătății: 500 de oameni au fost expuși substanțelor chimice toxice

Organizația Mondială a Sănătății: 500 de oameni au fost expuși substanțelor chimice toxice

11 Apr 2018   •   14:20
Organizația Mondială a Sănătății: 500 de oameni au fost expuși substanțelor chimice toxice

 Aproximativ 500 de pacienţi care au fost trataţi în centre medicale au prezentat simptome relevând o expunere la substanţe chimice toxice în Douma, oraş sirian aflat la circa 17 kilometri de Damasc, a declarat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a condamnat presupusul atac chimic de sâmbătă, atribuit de Occident regimului preşedintelui Bashar al-Assad, informează Reuters şi EFE. 

În acelaşi timp, OMS a 'cerut' acces 'imediat' la victimele presupusului atac chimic, exprimându-şi indignarea faţă de bombardamentele care au provocat simptome similare celor cauzate de substanţe chimice. 

'Toţi trebuie să fim indignaţi de aceste informaţii şi imagini oribile venite din Douma', unde s-a produs atacul, a declarat Peter Salama, responsabil de răspunsurile de urgenţă în cadrul acestei agenţii ONU. 

'OMS cere acces imediat şi fără restricţii în zonă pentru a îngriji persoanele afectate, pentru a evalua impactul asupra sănătăţii şi pentru a furniza un răspuns cuprinzător despre sănătatea publică', subliniază acesta într-un comunicat. 

Citând informaţii publicate de organizaţii medicale locale din Douma, OMS a indicat că 'în jur de 500 de pacienţi au prezentat semne şi simptome asemănătoare cu expunerea la substanţe chimice toxice'. 

'Au existat semne de iritaţie severă a mucoasei, probleme respiratorii şi tulburări ale sistemului nervos la persoanele expuse', potrivit comunicatului. 

SUA, Marea Britanie şi Franţa acuză regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad că este responsabil de acest atac, făcând să planeze ameninţarea unei riposte militare împotriva Siriei. 

OMS a livrat clinicilor medicamente care pot trata anumite tipuri de agenţi chimici, prin intermediul convoaielor umanitare în Siria în decursul ultimilor ani. AGERPRES

×
Subiecte în articol: arme chimice in siria douma