x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ori cu Turcia, ori cu teroriștii

Ori cu Turcia, ori cu teroriștii

19 Feb 2016   •   21:37
Ori cu Turcia, ori cu teroriștii
Sursa foto: ROMAN PILIPEY/EPA

O explozie în capitala Turciei s-a soldat cu moartea a 28 de persoane. Premierul turc a declarat, ieri, că autorii atentatului sunt kurzii sirieni ai grupării YPG. Acesta a cerut plasarea acestora pe lista organizaţiilor teroriste.

Un atentat cu maşină-capcană a ucis, miercuri seară, 28 de persoane în capitala Turciei, Ankara. Vehiculul a explodat în momentul în care autocare care transportau militari treceau prin zonă. Ieri-dimineaţă, un alt atentat în sudul Turciei a ucis şapte membri ai forţelor de securitate.

Atentatorul sinucigaş din Ankara a fost identificat drept Salih Necar, un sirian kurd membru al grupării YPG, care are legături cu PKK şi acţionează în Siria.

Premierul turc, Ahmet Davutoglu (foto), a declarat că alţi nouă suspecţi au fost deja arestaţi în legătură cu atacurile. În urma atentatelor, avioanele de vânătoare turceşti au bombardat poziţiile PKK din nordul Irakului, autorităţile anunţând că cel puţin 70 de membri ai grupării au fost ucişi. Ahmet Davutoglu a atras atenţia că YPG trebuie trecută pe lista organizaţiilor teroriste şi că statele lumii trebuie să aleagă între Turcia şi grupările paramilitare care acţionează în spaţiul sirian.

„Facem apel la toate ţările lumii să ia o poziţie clară împotriva organizaţiilor teroriste. Ori să fie de partea Turciei, ca stat, ori de partea teroriştilor”, a spus premierul.

● YPG este o grupare militară a minorităţii kurde din Siria, formată în 2004;
● YPG a luptat, anul trecut, împotriva organizaţiei Statul Islamic, în regiunea Ramadi, beneficiind de ajutorul aviaţiei americane;
● Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a spus că va furniza dovezi care demonstrează implicarea YPG în atacuri, adăugând că „cei care îi sprijină vor fi judecaţi de istorie”.

SUA şi aliaţii lor în operaţiunile din Siria au fost somaţi de Turcia să înceteze cooperarea cu YPG şi să accepte ca organizaţia kurdă să fie declarată grupare teroristă
 

×