Cercetatorul scotian Iain Stewart este de parere ca este doar o chestiune de timp pana cand un imens cutremur de pamant va lovi unul dintre marile orase ale lumii, provocand astfel "pagube fara precedent in istoria umanitatii', relateaza 7sur7.be.
Geologul si profesorul universitar scotian a anuntat aceasta predictie sinistra la Brisbane, cu ocazia unei alocutiuni la o conferinta privind geologia. El a explicat ca, dupa parerea sa, riscul de catastrofa a crescut din cauza unui numar din ce in ce mai mare de mega-orase construite pe sau in proximitatea faliilor seismice majore. El a explicat ca multe dintre aglomeratiile urbane au fost ridicate pe aceste linii de falie, pentru ca acestea ofera in general conditii excelente, cum ar fi accesul la apa si sunt deseori inconjurate de campii, ideale pentru culturile agricole.
Daca, inainte, "aceasta atractie fatala' pentru zonele periculoase nu era un lucru rau, pentru ca seismele erau rare si majoritatea oraselor nu erau atat de mari, in zilele noastre, riscul de catastrofa este mult mai mare, este de parere profesorul scotian. Chiar daca, in zilele noastre, cutremurele de pamant sunt deseori mai putin distructive datorita normelor imbunatatite din constructii, seismele provoaca totusi mai multe victime, pentru ca metropolele de azi aduna laolalta mult mai multi locuitori.
Pentru Iain Stewart, Omenirea s-a pus in mod constient in situatii care risca sa provoace propria distrugere. Toata lumea stie, de exemplu, ca orasul San Francisco traieste sub amenintarea unui cutremur de pamant major, si, cu toate astea, orasul nu inceteaza sa se extinda, marind, deci, numarul potential al victimelor, in caz de seism.
Totodata, el a reamintit ca si sporirea populatiilor care locuiesc la malul marilor poate provoca un masacru, in caz de tsunami major. Iar geologul se intreaba de ce oamenii decid sa ignore avertismentele emise de oamenii de stiinta, care, daca ar fi luate in seama, le-ar putea salva viata.