x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orientul Mijlociu - Avioane israeliene atacate de Siria

Orientul Mijlociu - Avioane israeliene atacate de Siria

de George Daniel Ripa    |    07 Sep 2007   •   00:00

Damascul a anunţat ieri că armata sa a deschis focul asupra mai multor avioane israeliene care au violat spaţiul aerian sirian şi care au lansat căteva incărcături explozive intr-o zonă deşertică, informează Reuters, care citează agenţia de ştiri SANA.

Martorii oculari au relatat că au auzit zgomotul făcut de cel puţin cinci avioane deasupra zonei Tal al-Abiad, aflată la graniţa Siriei cu Turcia, la aproximativ 160 de kilometri nord de oraşul sirian Rakka, şi au afirmat că aparatele s-au indreptat apoi spre sud.


"Republica Arabă Siriană avertizează guvernul Israelului inamic şi işi rezervă dreptul de a răspunde in conformitate cu ceea ce va considera adecvat", susţine agenţia oficială de ştiri a Damascului. In schimb, armata israeliană a anunţat că nu poate comenta asupra acestui incident, dar că totuşi va "cerceta chestiunea".

Gestul poate fi interpretat ca o incercare a Ierusalimului de a convinge Damascul să renunţe la susţinerea financiară şi logistică a grupării teroriste Hamas şi a mişcării libaneze Hezbollah, notează AFP. Ultimul "mesaj" de acest fel a fost transmis in iunie 2006, cănd aviaţia israeliană a survolat reşedinţa de vară a preşedintelui Bashar al-Assad.

Tensiunile dintre Israel şi Siria s-au intensificat in ultimele luni, mai mulţi reprezentanţi ai serviciilor israeliene de informaţii sugerănd că regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad ar putea fi pregătit pentru a incerca să ocupe prin forţă zone din Platoul Golan, pe care Israelul l-a anexat in 1967.

×
Subiecte în articol: externe