21.500 de militari si rachete antiracheta sunt cateva dintre noile masuri anuntate miercuri seara de presedintele George W. Bush. Analistii straini apreciaza ca strategia liderului de la Casa Alba este o sfidare la adresa democratilor majoritari in Congres si a opiniei publice.
Da la resedinta sa din Washington, seful Casei Albe a anuntat suplimentarea trupelor pentru Irak si si-a asumat raspunderea pentru comiterea unor greseli postbelice. Presedintele Bush intentioneaza sa trimita in Orientul Mijlociu 21.500 de militari americani ca "sa intrerupa ciclul violentelor" care lovesc necontenit Irakul post-Saddam. Efectivele americane vor ajunge, in acest context, la 153.000 de militari, un numar insuficient in a opri valul fara precedent de violente. "Situatia din Irak este inacceptabila pentru poporul american, este inacceptabila pentru mine", a incercat el sa se justifice, promitand ca "sprijinul" SUA nu va dura o vesnicie. Presedintele si-a continuat pledoaria cu anuntul desfasurarii de rachete antiracheta Patriot in Orientul Mijlociu pentru "a linisti prietenii si aliatii" Casei Albe si a spori securitatea Irakului. Masurile "pentru cresterea securitatii in Irak si pentru protejarea intereselor americane" nu se vor opri insa aici, a mai promis Bush, amintind totodata de extinderea cooperarii cu tarile vecine Irakului, mai ales cu Turcia. Prin noua strategie, liderul de la Casa Alba si-a ignorat poporul, care a incercat sa-i intoarca spatele lui Bush, nemaivazand nici o utilitate in trimiterea trupelor in Irak. Presedintele a declansat chiar o lupta politica cu democratii majoritari in Congres, critici duri ai politicii externe a SUA din ultimii ani. Democratii au condamnat propunerea si au anuntat ca nu o vor sustine in Congres, punandu-i pe republicani in situatia de a alege intre retragerea sprijinului acordat presedintelui si sustinerea unei politici impopulare chiar inaintea cursei pentru Casa Alba din 2008. FARA PRECEDENT. Discursul de campanie sustinut de Bush este vazut de analisti ca o relatare mai degraba istorica decat politica. "Avem de-a face cu un presedinte care sfideaza opinia publica intr-un mod nemaivazut la vreun sef de stat modern", este de parere analistul Bruce Buchanan de la Universitatea Texas. Aliatii SUA au primit discursul cu rezerve. Marea Britanie a anuntat, prin vocea ministrului de Externe, ca nu va trimite trupe suplimentare. Coreea de Sud, Australia si Japonia, aliatii importanti ai coalitiei conduse de SUA in Irak, si-au exprimat sprijinul politic si material.
Propunere
|
Citește pe Antena3.ro |
PAREREA MEA!
|
"Situatia din Irak este inacceptabila pentru poporul american, este inacceptabila pentru mine. Daca Guvernul irakian nu isi va respecta promisiunile, va pierde sustinerea poporului american si pe acela al poporului irakian"
|
Comandantul
|
|