La doi ani după ce un asteroid a explodat deasupra orașului rus Celiabinsk, incident soldat cu peste 1.200 de răniți ca urmare a "ploii" de cioburi rezultată după spargerea geamurilor din cauza deflagrației, oamenii de știință tot nu au identificat originile acestui corp cosmic rătăcitor, conform Live Science.
Asteroidul care avea un diametru de aproximativ 20 de metri s-a dezintegrat deasupra orașului Celiabinsk la 15 februarie 2013.
Inițial oamenii de știință au presupus că acest asteroid ar fi un fragment desprins dintr-un asteroid mai mare, denumit 1999 NC43 — unul dintre obiectele din relativa apropiere a Pământului pe care astronomii le țin sub observație. Însă după analiza orbitei asteroidului și a compoziției sale minerale, realizată cu ajutorul spectroscopiei, oamenii de știință au identificat foarte puține similarități între 1999 NC43 și meteoritul de la Celiabinsk.
"Aceste două corpuri aveau orbite similare în jurul Soarelui, iar studiile inițiale sugerau că ar fi avut și compoziții similare", susține coordonatorul studiului, Vishnu Reddy, cercetător la Institutul de științe planetare din Tucson, Arizona. Însă, "compoziția fragmentelor de meteorit recuperate de la Celiabinsk sunt similare unui tip comun de meteoriți denumiți chondrit LL. Asteroidul 1999 NC43 are o compoziție diferită", a declarat cercetătorul, potrivit Agerpres .
Studiul care descrie diferențele dintre meteoritul de la Celiabinsk și asteroidul 1999 NC43 a fost publicat în ultimul număr al revistei Icarus.