x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irlandezul Joe Biden amenință Marea Britanie

Irlandezul Joe Biden amenință Marea Britanie

de Şerban Mihăilă    |    11 Iun 2021   •   07:47
Irlandezul Joe Biden amenință Marea Britanie

Statele Unite, cel mai puternic aliat al Regatului Unit, pe care britanicii și-au bazat viitorul economic atunci când au decis desprinderea de Uniunea Europeană, este condus acum de un lider care pare solidar cu cauza blocului comunitar, în disputele nesfârșite dintre Londra și Bruxelles. Președintele Joe Biden, care se mândrește permanent cu originile sale irlandeze, a avertizat guvernul condus de premierul Boris Johnson să pună imediat în aplicare prevederile Protocolului privind Irlanda de Nord, din cadrul Brexit. În caz contrar, amenință șeful Casei Albe, perspectiva încheierii unui acord comercial americano-britanic devine incertă.  

 

Încă de la începutul acestei săptămâni, presa din Regatul Unit anunța că Joe Biden îl va avertiza pe Boris Johnson, atunci când cei doi se vor întâlni la Summitul G7 care începe astăzi într-o localitate din sud-vestul Angliei, cerându-i șefului executivului britanic să nu-și încalce angajamentele în privința Irlandei de Nord, asumate de Regatul Unite în cadrul Acordului Brexit. Mai exact, scrie publicația „The Times”, Biden ar urma să-i atragă atenția lui Johnson că, dacă vrea tratatul comercial preferențial cu SUA, pe care britanicii își bazează relansarea economică după „divorțul” de UE, trebuie să respecte mai întâi înțelegerea de pace privind Irlanda de Nord și să nu încalce legislația internațională asupra acestei provincii și nici proaspăt parafatul Acord Brexit. De altfel, încă din luna septembrie a anului trecut, în plină campanie electorală, Biden, adversar declarat al Brexit, avertiza Londra în această privință. „Nu putem permite ca «Acordul din Vinerea Mare», care a adus pacea în Irlanda de Nord, să devină o victimă a Brexit”, scria Biden, într-un mesaj postat pe Twitter, referindu-se la tratatul semnat la Belfast, în aprilie 1998, între guvernele britanic și irlandez, cu susținerea majorității partidelor politice nord-irlandeze, document care a dus la reducerea violențelor în provincia aflată în componența Regatului Unit. „Orice înțelegere comercială între SUA și Marea Britanie trebuie condiționată de respectarea acestui acord și de împiedicarea întoarcerii la o graniță «dură». Punct!”, adăuga Biden, care nu scapă niciun prilej să se mândrească cu originile sale irlandeze. Săptămâna trecută, dezvăluie „The Times”, cel mai important diplomat american din Marea Britanie, Yael Lempert, l-a muștruluit pe ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, acuzând guvernul de la Londra de „inflamarea” tensiunilor în Irlanda și Europa, prin punerea în pericol a „Acordul din Vinerea Mare”, care a pus capăt, în 1998, celor trei decenii de violențe între unioniștii protestanți pro-britanici și naționaliștii catolici din Irlanda de Nord. „Lempert a insinuat că Marea Britanie a inflamat retorica, întrebând dacă ne vom păstra calmul”, arată o notă internă a întrevederii, redactată pentru informarea membrilor guvernului de la Londra.  

 

Protocol-dinamită

Unul dintre cele mai dificile subiecte din timpul negocierilor privind Brexitul a fost menţinerea păcii în Irlanda de Nord, fără a permite Regatului Unit un acces mascat către pieţele Uniunii Europene, prin frontiera terestră lungă de 500 de kilometri dintre Marea Britanie şi Republica Irlanda. Problema a fost rezolvată însă numai parțial de Protocolul privind Irlanda de Nord din acordul de retragere a Regatului Unit din UE, care reglementează schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie și provincia sa, deoarece, spre deosebire de restul teritoriului britanic, Irlanda de Nord rămâne parte a Pieței Unice. Acordul Brexit prevede o graniță deschisă între Irlanda de Nord și Republica Irlanda și controale vamale la frontiera maritimă dintre provincie și restul teritoriului britanic. Protocolul a fost conceput tocmai pentru a proteja principiile „Acordului din Vinerea Mare” şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord, prin menţinerea provinciei în interiorul pieţei unice a UE. Cu toate acestea, Londra susține că protocolul nu este viabil, iar unioniștii nord-irlandezi afirmă că documentul încalcă „Acordul din Vinerea Mare”. De cealaltă parte, în martie, UE a lansat o acţiune în justiţie contra Londrei, după ce aceasta a extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în Irlanda de Nord, decizie care încalcă termenii Acordului Brexit. De altfel, Comisia Europeană amenințase încă din februarie că ar putea invoca clauza impunerii controalelor asupra exporturilor în Irlanda de Nord pentru a împiedica tranzitul de vaccinuri din Republica Irlanda în Regatul Unit. 

 

Și UE forțează nota

După ce au aflat că Biden va exprima în timpul întrevederii sale cu Johnson sprijinul SUA pentru Protocolul privind Irlanda de Nord, liderii europeni îi vor transmite la rândul lor premierului britanic același mesaj presant, la Summitul G7. Londra trebuie să pună în aplicare protocolul convenit de UE și Marea Britanie și să nu facă modificări în mod unilateral, sună mesajul de la Bruxelles. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ieri că protocolul este „unica soluţie” pentru a putea fi evitată o „frontieră dură”. Ea vede încă „lacune fundamentale” în implementarea documentului de către britanici. „Este important să existe un respect profund faţă de acest protocol”, a spus Von der Leyen. Ea a adăugat că atât UE, cât şi Regatul Unit au subscris la un mecanism de soluţionare a disputelor, ce include posibile măsuri de remediere, dar nu a precizat la ce acţiune concretă poate recurge Bruxellesul dacă britanicii nu respectă protocolul.

 

S-a dat cu dușmanul

„Ne place să credem că avem o relație specială cu SUA, însă nu le dai peste nas prietenilor în mod public, atunci când ai putea să le spui în privat că e momentul să înceteze!”, a remarcat cunoscutul romancier britanic, Jeffrey Archer, fost membru al Parlamentului de la Londra, comentând pentru ITV modul în care Biden a avertizat Regatul Unit în privința protocolului. „Avem un nou președinte al SUA și mulți dintre noi se gândesc că face o treabă grozavă și că, «Slavă Domnului», am scăpat de Trump. Dar sunt înclinat să cred că aici contează la fel de mult factorul uman interior, iar el este un irlandez care iubește asta, este foarte mândru de asta și nu încetează să ne reamintească” despre apartenența sa, a adăugat el, susținând  că este foarte probabil ca Biden să sprijine UE în privința modului de abordare a chestiunii nord-irlandeze.   

Orice înțelegere comercială între SUA și Marea Britanie trebuie condiționată de respectarea acestui acord și de împiedicarea întoarcerii la o graniță «dură». Punct!

Joe Biden

×