După zece ani de căutări, teroristul numărul 1 al planetei, Ossama ben Laden, a fost ucis de forţele speciale americane. I s-a pus ţeava armei la tâmplă şi lăsat să aleagă – viaţa sau moartea, scrie Daily Mail.
Locul unde era ascuns ben Laden a fost deconspirat de proprii săi oameni, aflaţi de o bună bucată de timp la închisoarea de la Guantanamo Bay. Mărturiile lor au indicat un nume comun, un curier de încredere al lui Ben Laden, care i-a condus pe agenţii secreţi americani la Abbottabad, un oraş situat la circa o oră de Islamabad, unde se ascundea liderul Al-Qaeda. Potrivit cotidianului New York Times, Ben Laden trăia izolat, fără telefon sau internet şi era înconjurat de oameni atât de preocupaţi de securitate încât ardeau deşeurile, în loc să le scoată în stradă pentru a fi colectate, scrie AFP.
Forţele secrete l-au luat prin surprindere pe Ben Laden, scrie Daily Mail, citând surse apropiate operaţiunii. Teroristul trăia de ceva vreme, alături de cea mai tânără dintre soţiile sale, Amal al-Sadah, într-o reşedinţă de lux, înconjurată de sârmă ghimpată şi ziduri înalte, la câteva sute de metri de o unitate militară. Sub ameninţarea cu moartea, ben Laden a fost lăsat să aleagă: se predă sau îşi dă viaţa, scrie Daily Mail. Cu toate acestea, potrivit unor surse citate de CNN, operaţiunea a fost concepută şi executată pentru a-l ucide, nu pentru a-l captura în viaţă. Ben Laden şi unul dintre fiii săi au fost ucişi, iar ulterior s-a recurs la proceduri de recunoaştere facială şi la prelevarea de mostre ADN pentru a se proba identitatea cadavrului liderului reţelei teroriste. "A fost făcută dreptate", a spus duminică seara preşedintele SUA, Barack Obama. Vestea a făcut imediat înconjurul lumii şi mii de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi exprima bucuria şi susţinerea la adresa SUA. Trupul neînsufleţit al lui ben Laden a fost preluat de forţele americane. Câteva ore mai târziu, Departamentul de Stat a transmis un avertisment adresat cetăţenilor americani aflaţi în întreaga lume în legătură cu riscurile teroriste după uciderea liderului al-qaedan. De altfel, obiectivele diplomatice americane de pe Glob se află de duminică noaptea în stare de alertă.
Ossama ben Laden s-a născut la Riad, în 1957, într-o familie extrem de bogată şi numeroasă. Potrivit BBC, a fost al 17-lea copil din cei 52 pe care i-a avut unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri saudiţi. Şi-a pierdut tatăl în copilărie, iar în tinereţe i-a urmat calea, urmând facultatea de inginerie civilă din Jedda (Arabia Saudită). În 1979, după ce URSS a invadat Afganistanul, Ben Laden s-a alăturat rezistenţei talibane, formând astfel reţeaua Al-Qaeda (în trad. "Baza"). A luptat împotriva trupelor sovietice, deşi rareori a fost implicat efectiv în confruntări, beneficiind de ajutorul indirect al CIA, care îi transfera fonduri prin intermediul serviciilor secrete pakistaneze. După retragerea sovieticilor, în 1989, Ben Laden a fost primit ca un erou în Arabia Saudită. În 1992, şi-a părăsit ţara natală cu destinaţia Sudan, unde a locuit până în 1996. Mai târziu, a reapărut în Afganistan, de unde a lansat noi apeluri antiamericane, a înfiinţat tabere de antrenament teroriste şi a planificat atacuri sângeroase, în urma cărora a început să fie considerat principal inamic public al SUA. După teribilul 11 Septembrie, SUA au declanşat o urmărire de proporţii pentru localizarea lui Ben Laden. Rezultatele au apărut abia după zece ani.