“În cursul dimineţii de ieri, Ambasada României în Alger a informat centrala MAE cu privire la desfăşurarea unor evenimente de tip armat în zona de est a Algeriei, la frontiera cu Libia, unde se află un complex petrolier operat de o companie multinaţională. Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile algeriene şi misiunile diplomatice acreditate în Alger, a rezultat un număr neprecizat de ostatici din mai multe state, printre care şi România”, a declarat Robert Cazanciuc, fără a preciza dacă între ostatici se află mai mulţi români.
Angajaţi ai companiei sunt ţinuţi ostatici de iniţiatorii atacului armat, a adăugat Cazanciuc
“Ca urmare a informărilor primite din Alger, MAE a decis constituirea la nivelul MAE a celulei de criză care se află în contact permanent cu autorităţile române competente”, a spus oficialul MAE.
Ambasada României la Alger face parte dintr-un grup de monitorizare constituit nivelul misiunilor diplomatice acreditate la Alger. Ambasadorul algerian la Bucureşti a fost convocat la MAE pentru a stabili cele mai adecvate forme de cooperare.
România este menţionată printre ţările de provenienţă a celor peste 40 de ostatici capturaţi miercuri în Algeria ca represalii la intervenţia aeriană şi terestră a militarilor francezi împotriva bastioanelor islamiste din Mali, transmite joi AFP, care îl citează pe unul dintre răpitori.
Răpitorul, prezentat sub pseudonimul Abou al-Baraa, a susţinut că numărul ostaticilor este de circa 41 iar aceştia provin din 12 ţări: Norvegia, Franţa, SUA, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia, Coreea de Sud şi Armenia.
Abou al-Baraa a indicat că gruparea se află în contact cu conducerea sa din Mali şi că principala sa revendicare este un schimb de prizonieri.
Gruparea din care face parte acesta, numită “Cei care semnează cu sânge”, a revendicat luarea de ostatici într-un comunicat publicat miercuri pe site-ul Alakhbar din Mauritania.
Ostaticii, în majoritate occidentali, au fost capturaţi la complexul petrolier In Amenas, din estul Algeriei, exploatat de grupul britanic BP, compania norvegiană Statoil şi cea algeriană Sonatrach.
Răpitorii au cerut joi retragerea armatei algeriene care încercuise complexul, pentru a se putea permite desfăşurarea de negocieri.
Pe de altă parte, postul privat algerian Ennahar a transmis joi că 15 ostatici ar fi reuşit să evadeze, însă o sursă guvernamentală algeriană a precizat pentru AFP că este imposibil, în situaţia dată, să confirme o astfel de informaţie.
Citește pe Antena3.ro