x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pâinea care rezistă 60 de zile fără să facă mucegai. Americanii cred că au găsit răspusul la risipa de alimente

Pâinea care rezistă 60 de zile fără să facă mucegai. Americanii cred că au găsit răspusul la risipa de alimente

30 Noi 2012   •   18:36
Pâinea care rezistă 60 de zile fără să facă mucegai. Americanii cred că au găsit răspusul la risipa de alimente
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

O companie americană spune că a găsit metoda de fabricare a pâinii care poate rezista 60 de zile fără să facă mucegai. Metoda a fost testată cu succes și pe alte alimente - fructe, legume, carne.

Pâinea este tratată într-un aparat cu microunde, care ucid sporii de mucegai. Compania susține că dacă această metodă ar fi aplicată la scară largă, ar putea combate risipa de alimente din țările dezvoltate.

Numai în SUA, 40% din alimentele cumpărate sunt aruncate, ceea ce înseamnă o risipă de 165 de miliarde de dolari în fiecare an.

Pâinea este printre cele mai des aruncate alimente, aproape o treime din toată pâinea cumpărată sfârșind la gunoi.

Unul dintre motivele risipei este mucegaiul. În special în cazul pâinii ambalate în plastic, mucegaiul se dezvoltă din cauza umezelii care este menținută în ambalaj.

În cazul pâinii neambalate, mucegaiul apare, în medie, în 10 zile.

În laboratoarele din Texas Tech University, compania americană a testat un aparat cu microunde dezvoltat inițial pentru a ucide bacterii precum salmonela.

Cercetătorii au descoperit, însă, că microundele ucid și sporii de mucegai, dacă pâinea este tratată în acest mod timp de 10 secunde.

Aparatul nu este mult diferit de cuptoarele normale cu microunde, însă frecvențele sunt reglate diferit, pentru ca undele să fie distribuite omogen.

Aparatul companiei a atas atenția mai multor producători de pâine, însă există temeri că introducerea acestei metode ar duce la creșterea costurilor într-o piață în care astfel de fluctuații de preț nu pot fi foarte mari.

Don Stull, unul dintre cercetători, spune, însă, că această tehnologie ar putea duce, dimpotrivă, la scăderea costurilor de producție. Potrivit acestuia, fabricanții de pâine folosesc multe substanțe care să mențină pâinea proaspătă și fără mucegai, fiind nevoie de alte substanțe pentru a masca gustul conservanților.

Tehnologia cu microunde ar putea duce la eliminarea nevoii de a folosi conservanți.

Metoda a fost testată și pe carne de curcan, fructe și legume, cu rezultate similare. 

×