x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Până la urmă, ce se ştie despre camerista lui Dominique Strauss-Kahn?.

Până la urmă, ce se ştie despre camerista lui Dominique Strauss-Kahn?.

de Marina Constantinoiu    |    17 Mai 2011   •   16:48
Până la urmă, ce se ştie despre camerista lui Dominique Strauss-Kahn?.

"Politia din New York a oferit putine detalii despre femeia aflata in centrul scandalului Strauss-Kahn, tot ce s-a spus este ca vorbim despre o femeie in varsta de 32 de ani si ca este o imigranta de origine africana": intr-o fraza, cotidianul american New York Times rezuma cele cateva informatii confirmate despre femeia care il acuza pe Dominique Strauss-Kahn, seful Fondului Monetar International (FMI) de tentativa de viol. A doua zi dupa arestarea sefului FMI, informatiile despre camerista care afirma ca ar fi fost agresata sexual la hotelul Sofitel din New York, unde era cazat Strauss-Kahn, sunt rare si partiale, comenteaza cotidianul Le Monde.

"Locuieste in Bronx, impreuna cu fiica sa, adolescenta, sustine administratorul blocului in care acestea s-ar fi mutat acum cateva luni", precizeaza New York Times. Potrivit marturiilor culese de cotidian, este vorba despre o femeie draguta, despre o femeie buna la suflet. "Sunt vecini buni, spune o locatara a imobilului, si ea de origine africana. De fiecare data cand le vad, sunt fericita, pentru ca venim din Africa si noi. Nu a facut vreo problema nimanui, niciodata. Nu fac galagie, sunt oameni placuti", este declaratia citata de New York Times.

Cotidianul Wall Street Journal crede ca femeia vine din Guineea si este mama a doi copii. Tabloidul New York Post descrie, la randul sau, o femeie in varsta de 32 de ani, originara din Africa si muncitoare. De data asta, este maritata si are cel putin un copil, o fiica in varsta de 16 ani. Potrivit conducerii hotelului Sofitel, unde aceasta lucreaza, femeia este angajata de trei ani acolo si isi face treaba. "Numele nu este precizat de ziar, din cauza naturii acuzatiilor", continua New York Post. Hotelul Sofitel nu a dorit sa publice numele acesteia, precizeaza si New York Times.

Pe reteaua de socializare Twitter, insa, mare parte dintre mesajele care circula se refera la o femeie pe nume Ophelia. Un prenume pe care se aventureaza sa-l utilizeze si cotidianul La Tribune, dar cu rezervele de rigoare. Pentru cotidianul citat, originile cameristei sunt mai putin sigure: aceasta ar fi ori afro-americana, ori portoricana. Cotidianul Les Echos, care revine asupra incoerentelor acestui caz, evoca o femeie de origine senegaleza, "potrivit unor zvonuri neconfirmate".

O colega a femeii, citata in articolul din New York Times, afirma ca membrii conducerii hotelului ar fi cerut ca femeia sa nu fie luata la intrebari de colegi cand revine la munca, pentru ca "este trista". "|mbratisati-o doar cand se intoarce", le-ar fi spus conducerea hotelului.



"Cineva mi-a facut rau"



"Cineva mi-a facut rau". Acestea ar fi fost primele cuvinte rostite de angajata hotelului Sofitel din New York care-l acuza pe Dominique Strauss-Kahn ca a incercat s-o violeze. Fratele sau este cel care povesteste, intr-un interviu prezentat drept exclusiv, de site-ul Internet al cotidianului britanic Daily Mail, publicat marti dupa-amiaza.

"Sora mea este doar o simpla victima"

"Am fost atacata, i s-ar fi confesat tanara in varsta de 32 de ani celui care se prezinta drept fratele ei, in varsta de 43 de ani si care ar fi administratorul unui restaurant din Harlem, la New York. "Plange tot timpul", povesteste el, la trei zile dupa agresiunea presupusa, care l-a trimis pe seful FMI la inchisoare. Pentru el nu exista dubii: sora sa "este o femeie muncitoare, care nu este decat o simpla victima in toata aceasta poveste". "Este o imigranta superba, din Africa de Vest, care vrea sa munceasca din greu", povesteste el pentru cotidianul britanic.

Ea l-ar fi sunat pe fratele ei la o ora dupa ce s-a petrecut presupusa agresiune sexuala, dar el nu vrea sa ofere mai multe detalii. Misterul orei exacte la care s-au petrecut faptele ramane, deci, intact. Potrivit primelor declaratii ale purtatorului de cuvant al politiei new-york-eze, Paul Browne, camerista afirma ca ar fi fost agresata sambata la orele 13:00. Dar anturajul lui DSK afirma ca acesta ar fi parasit hotelul la 11:45 pentru a se intalni cu fiica sa Camille, in jurul orei 12:15 si a lua masa cu aceasta, pentru ca apoi sa ia un taxi si sa se indrepte spre aeroportul JFK, de unde urma sa plece spre Paris.

"Se va face dreptate"

Ramane o necunoscuta si locul in care se afla acum femeia care il acuza pe DSK. "Este intr-un loc foarte, foarte sigur si asa va ramane", precizeaza presupusul ei frate, care tine, la randul lui, sa-si pastreze anonimatul, din motive legale. Daca este sa il credem, "sora sa este mai bine acum". "Este mai bine acum, pentru ca a putut vorbi cu un avocat", precizeaza acesta.

Anchetatorii americani au gasit, luni, noi dovezi care ar putea sustine acuzatia de agresiune sexuala formulata impotriva directorului FMI Dominique Strauss-Kahn, au declarat surse din cadrul politiei, citate de Fox News, in pagina electronica.

Potrivit unor surse din cadrul politiei, pe cearsafurile din camera in care a stat Dominique Strauss-Kahn vineri au fost gasite urme de sange, care ar putea sustine acuzatia de agresiune sexuala asupra cameristei hotelului. Totodata, anchetatorii au gasit probe suplimentare si in camera, acestea urmand a fi supuse unor analize medico-legale.

Potrivit surselor citate, la scurt timp dupa ora 12:00, un barbat din cadrul serviciului de "room service" care tocmai parasise camera lui Strauss-Kahn i-a spus cameristei ca aceasta este goala. Dupa ce trece termenul de eliberare a camerei, la pranz, personalul din cadrul serviciului de "room service" matura, ridica tavile, mancarea lasata de clienti si condimentele si apoi anunta camerista daca respectiva camera este goala sau ocupata. Un angajat din cadrul serviciului de "room service" i-a spus cameristei ca nu este nimeni in imensul apartament in care se afla Strauss-Kahn.

Sursele citate sustin ca aceasta a batut la usa de trei ori, conform protocolului, strigand de fiecare data "Housekeeping", din ce in ce mai tare, dupa care a sunat la sonerie. Nu era niciun semn cu "Nu deranjati" pe manerul usii. De fapt nu era niciun semn pe maner.

Potrivit declaratiilor cameristei, relatate de o sursa din cadrul politiei, atunci cand aceasta a deschis usa l-a vazut pe Strauss-Kahn gol. El a sarit la ea, a prins-o de sani, a aruncat-o in pat si a agresat-o sexual. Aceasi sursa sustine ca femeia a ripostat si a incercat sa fuga spre usa. Dar a alunecat pe marmura si a cazut in genunchi, provocandu-si o contuzie. In acel moment, potrivit cameristei, Strauss-Kahn ar fi prins-o si ar fi incercat sa o forteze sa faca sex oral. Ea l-a respins din nou, dar de data aceasta cu succes, potrivit surselor citate.

Dupa ce a reusit sa iasa din camera, camerista s-a grabit spre parter, unde le-a spus angajatilor hotelului despre atac. Cand acestia au urcat in camera pentru a-l gasi pe agresor, acesta se afla deja la parter, unde platea camera, potrivit surselor citate. Cand au ajuns detectivii, ea a fost dusa la spital, unde a fost supusa unui examen pentru a se stabili daca a fost violata si in urma caruia au fost gasite probe de ADN.

Cotidianul francez Le Figaro noteaza, in editia sa de luni, ca femeia care-l acuza pe DSK este originara din Ghana si este considerata "foarte credibila" de anchetatori.

Aceasta se numeste Ophelia si este originara din Ghana. Potrivit ultimei versiuni a politiei, ea a sustine ca faptele s-au petrecut in jurul pranzului, subliniaza Le Figaro.

Potrivit unei surse din cadrul lantului hotelier Sofitel, o camerista poate intra intr-o camera cu cartela de care dispune fara a astepta un ordin oficial de la receptie. Ophelia ar fi deschis usa strigand "Housekeeping" fara a obtine un raspuns.

Acesta a fost primul sejur al lui Dominique Strauss-Kahn in 2011 in acest hotel unde s-a cazat de cinci ori in 2010.

Totodata, precizeaza cotidianul francez, biletul sau de avion a fost cumparat joi, 12 mai, si, potrivit sistemului Gaetan de rezervare pentru Air France, ora de intoarcere a fost modificata cel putin o data.

Potrivit unui director comercial norvegian, Mortem Meier, citat de New York Times, care a fost condus de acelasi sofer, "Strauss-Kahn era foarte grabit. Voia sa paraseasca locul cat mai repede posibil. Parea tulburat si stresat". In timpul cursei, el ar fi contactat-o telefonic pe sotia sa, Anne Sinclair, care il astepta la Paris si i-ar fi spus ca are o "problema grava", potrivit Le Monde.




×