x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Panică pe Mississippi

Panică pe Mississippi

de George Daniel Ripa    |    03 Aug 2007   •   00:00
Panică pe Mississippi
Sursa foto: Brandi Jade Thomas/

Un pod peste fluviul Mississippi s-a prăbuşit ieri in centrul oraşului Minneapolis, la o oră de vărf, provocănd moartea a cel puţin 20 de persoane şi rănirea altor căteva zeci.

Un pod peste fluviul Mississippi s-a prăbuşit ieri in centrul oraşului Minneapolis, la o oră de vărf, provocănd moartea a cel puţin 20 de persoane şi rănirea altor căteva zeci.

Peste 20 de persoane au decedat şi cel puţin 60 au fost rănite cănd unul dintre podurile care traversează fluviul Mississippi, din oraşul Minneapolis, s-a prăbuşit la o oră de vărf. O dată cu podul, apele au inghiţit cel puţin cincizeci de maşini, o mare parte dintre cei aflaţi in autovehicule decedănd pe loc. Alte autoturisme s-au izbit de dalele de beton ale podului.

Podul avea o lungime de 581 de metri şi "găzduia" o autostradă cu opt benzi de circulaţie, aflată in reparaţii. Structura era la o inălţime de 20 de metri deasupra fluviului.

Printre norocoşii care s-au salvat din acest accident sunt 60 de elevi care erau intr-un autobuz şcolar. Şoferul a reuşit să evite accidentul in ultima clipă, autovehiculul scăpănd ca prin minune, in ciuda faptului că in jurul său aproape toate maşinile au fost distruse. Nu acelaşi noroc l-au avut pasagerii unui tren aflat la un nivel inferior al podului. Acesta a fost rupt in două incă din primele clipe ale dezastrului. "Traficul naval a fost inchis pe o porţiune de opt kilometri, pe ambele sensuri ale fluviului Mississippi", a declarat un purtător de cuvănt al Pazei de Coastă din oraşul St. Louis, statul Missouri.

IN RENOVARE. Podul a fost construit in urmă cu 40 de ani şi era in curs de reparaţie pentru anumite probleme "minore". Construcţia are o structură din oţel, este lungă de 581 de metri şi se sprijină pe 14 piloni. Partea care traversează Mississippi măsoară 300 de metri, se sprijină pe trei piloni, iar secţiunea centrală de 139 de metri este mărginită de alte două platforme de 80 de metri fiecare. "Podul a fost verificat ultima dată in 2005 şi in 2006. Nu s-a depistat nici o problemă structurală, potrivit departamentului pentru transporturi din Minnesota", susţine Tim Pawlenty, guvernatorul din Minnesota.

Aproximativ 200.000 de autovehicule traversau zilnic podul respectiv, conform datelor oferite de Departamentul de Transport. In prezent, autorităţile americane fac tot ce le stă in putinţă pentru degajarea zonei unde s-a produs accidentul şi găsirea unor eventuali supravieţuitori.

Nu e terorism

Americanii s-au temut in primele clipe că ar putea fi vorba despre un atentat terorist, insă aceste temeri au fost risipite rapid de autorităţi. "Nu există nici un fel de indiciu că prăbuşirea podului ar putea avea vreo legătură cu terorismul", a declarat Russ Knocke, unul dintre purtătorii de cuvănt ai Departamentului pentru Securitate Internă. "Anumite secţiuni ale podului erau sub reparaţii. Nu ştim incă exact ce a cauzat prăbuşirea, insă la acest moment nu credem că a fost doar o prăbuşire a structurii", afirmă, la răndul său, Jim Clack, şeful pompierilor din Minneapolis. "Toate indiciile demonstrează că prăbuşirea nu este produsă de un act deliberat", susţine şi Richard Stanek, şeriful din Hennepin County.

×
Subiecte în articol: externe