x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Panică şi isterie la secţiile de vot din SUA

Panică şi isterie la secţiile de vot din SUA

de Mihaela Biliovschi    |    29 Oct 2012   •   16:18
Panică şi isterie la secţiile de vot din SUA
Corespondenţă de la Washington D.C
Mai e o săptămână până la alegeri şi americanii au intrat deja în panică. Aceştia au luat cu asalt secţiile de votare weekendul trecut, disperaţi ca nu cumva să rateze şansa de a-şi spune cuvântul într-o cursă electorală extrem de strânsă.

Starea de isterie caracterizează ambele tabere politice, iar rezultatele sondajelor fac efortul de a prezice un învingător cu atât mai dificil. Mitt Romney şi Barack Obama sunt, practic, umăr la umăr.

Conform tradiţiei
În mod tradiţional, ziua oficială a alegerilor este prima marţi din luna noiembrie. Însă cum mulţi alegători întâmpină dificultăţi când e vorba să voteze în zi de lucru, legea permite, în situaţii speciale, votul anticipat. Alegătorii pot exercita votul anticipat fie în persoană, la secţiile de votare speciale, fie prin solicitarea buletinului de vot prin poştă.

Secţiile de votare speciale vor fi deschise în fiecare zi a săptămânii, dar americanilor le este mult mai la îndemână să voteze sâmbăta şi duminica. Unii vin dis-de-dimineaţă, alţii preferă să se oprească în drumul spre casă de la biserică ori în cursul unei promenade de amiază.

La coadă
În Florida, weekendul trecut oamenii au stat şi câte trei ore la rând pentru a avea ocazia de a-şi susţine candidatul preferat. Conform cifrelor oficiale, republicanii au primit cu 61.000 mai multe voturi decât democraţii până în prezent în statul amintit.

În Chicago, oraşul de baştină al preşedintelui Obama, alegătorii au aşteptat şi câte două ore în frig până să apuce să voteze.

În statul Nevada, democraţii au un avantaj în momentul de faţă de 90.000 de voturi în faţa republicanilor. Însă numerele acestea nu surprind pe nimeni. Statul Nevada este în mod tradiţional intens suporter al democraţilor, la fel ca şi statele California, Washington, Illinois etc.

Prin comparaţie, mai mulţi republicani au votat anticipat în statul Virginia, un detaliu extrem de important, având în vedere că sondajele de opinie îi arată pe Romney şi Obama la egalitate într-un stat de extremă importanţă pentru eventualul învingător. 

La vot cu permisul de armă
Pentru prima dată în istoria Virginiei, alegătorii vor trebui să prezinte un act de identitate înainte de a vota. Legea prevede că ”act de identitate” poate fi considerat inclusiv o factură la întreţinere sau permis de armă de foc. Dacă un alegător nu se poate identifica oficial, acesta va fi nevoit să voteze pe un buletin de vot provizoriu, iar în termen de trei zile să revină cu documentul necesar. În caz contrar, votul va fi anulat de o comisie specială.

Democraţii sunt complet împotriva acestei legi. Aceştia motivează că cerinţa de a prezenta un act de identificare este un mecanism al republicanilor de a suprima votul. Aceştia insistă că populaţia săracă şi minoritară, cu precădere, duce lipsă de acte de identitate, un segment demografic ce votează, în mod tradiţional, cu candidaţii democraţi. Conform Constituţiei americane, pentru a avea drept de vot, o persoană trebuie să fie de cetăţenie americană, să aibă peste 18 ani şi să nu aibă condamnare penală.

Aproape 13 milioane de americani votaseră până duminica trecută, informează oficialii electorali. Ambii candidaţi, Barack Obama şi Mitt Romney, continuă să încurajeze susţinătorii să profite de votul anticipat în limita legii şi să voteze devreme. Votul anticipat se va încheia la 3 noiembrie, după care singura zi în care americanii vor mai avea o şansă de a vota va fi 6 noiembrie.

Uraganul ameninţă votul
Pentru a complica şi mai mult o situaţie politică extrem de tensionată, meteorologii au pus în alertă întreaga coastă de Est a Statelor Unite, dar în special prima jumătate din Nord a acestei secţiuni. Uraganul Sandy ameninţă să lase fără electricitate, fără gaze şi, implicit, fără căldură zeci de milioane de cetăţeni. Prezenţa oamenilor la vot va fi îngreunată de zone inundate, lipsa mijloacelor de transport în comun şi starea de alertă instaurată de şefii statelor afectate.

Barack Obama şi Mitt Romney deja au angajat armate întregi de avocaţi în eventualitatea în care vor fi nevoiţi să conteste rezultatele alegerilor. Posibilitatea contestaţiilor este cu atât mai crescută cu cât sondajele electorale îi arată pe cei candidaţi aproape egali în preferinţele electoratului.

Sandy a modificat deja agenda electorală
Iminenta sosire a urganului Sandy i-a obligat pe Barack Obama şi pe rivalul său republican, Mitt Romney, să evite în linia finală a campaniei decisivul stat Virginia. Romney a hotărât să anuleze toate mitingurile prevăzute aici şi să-şi dedice eforturile convingerii alegătorilor din statul Ohio, unde sondajele îl prezintă cu un uşor dezavantaj.

Venirea lui Sandy i-a determinat pe candidaţi să se concentreze asupra statului Ohio, unde sondajele îi conferă un uşor avantaj lui Obama, sau în Florida, care înclină pentru Romney. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, mitingul de la Youngstown (Ohio) va merge înainte fără Obama, dar cu prezenţa vicepreşedintelui, Joe Biden, şi a fostului preşedinte Bill Clinton. Obama a scos vizita în Virginia din planurile sale electorale de luni şi a anulat mitingul de marţi din Colorado, un alt stat care, dincolo de egalitatea tehnică din sondaje între cei doi aspiranţi, va fi cheie pentru a decide care va fi noul preşedinte al SUA.

Uraganul Sandy a schimbat astfel ritmul campaniei electorale cu o săptămână înainte de alegeri, deşi statele în dispută sunt în continuare supuse unei intense publicităţii electorale la radio şi televiziune pentru a-i atrage pe indecişi să facă diferenţa.

Guvernatorul de Virginia, republicanul Bob McDonnell, a asigurat că autorităţile vor pune la dispoziţie mijloace pentru ca uraganul şi întreruperile de curent să nu afecteze desfăşurarea votului, în paralel cu o prelungire a programului de deschidere a secţiilor pentru a limita la maximum tulburările provocate de Sandy. Preşedintele o va avea luni alături pe prima doamnă, Michelle Obama, pentru a-i încuraja să meargă la vot pe cei din Iowa, un alt stat important pentru soarta alegerilor de marţea viitoare şi care pare să-l prefere pe Obama, potrivit unui sondaj realizat de RealClearPolitics.

Dacă Sandy va fi până la urmă atât de distructiv cum s-a prognozat, el ar putea abate atenţia de la campanie şi amâna dacă nu chiar anula restul mitingurilor electorale şi schimba chiar discursul politic. Cu mii de zboruri anulate, ordine de evacuare a unor oraşe precum New York, New Jersey sau Maryland, şi pericolul unor inundaţii grave şi întreruperi de curent care pot dura câteva săptămâni, impactul uraganului Sandy asupra alegerilor ar putea fi chiar mai mare. Deocamdată Obama a asigurat că îşi va concentra atenţia asupra uraganului şi va face tot posibilul pentru a evita obstacolele birocratice pentru a fi distribuite ajutoare şi echipamente în zonele cele mai afectate.
__________________________

NOTA REDACŢIEI: Corespondentul Jurnalului Naţional, Mihaela Biliovschi, va lua parte la procesul electoral de la 6 noiembrie, în funcţia de oficial al unei secţii de votare din orăşelul Alexandria, statul Virginia.

×
Subiecte în articol: alegeri SUA alegeri sua 2012