x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Benedict al XVI-lea şi artiştii contemporani s-au întâlnit în Capela Sixtină

Papa Benedict al XVI-lea şi artiştii contemporani s-au întâlnit în Capela Sixtină

23 Noi 2009   •   00:00

Papa Benedict al XVI-lea s-a întâlnit cu 260 de artişti contemporani în Capela Sixtină de la Vatican. Suveranul Pontif a încercat să-i îndemne să aleagă comunicarea frumuseţii prin artă şi să fie responsabili în acest demers, informează AFP.



Întâlnirea dintre liderul Bisericii Catolice şi artişti a avut ca scop apropierea celor două planuri de cunoaştere a lumii. Papa, notează Mediafax,  i-a îndemnat pe ateii prezenţi la eveniment "să intre în dialog cu credincioşii", pentru că aceştia, "la rândul lor, asemenea ateilor se consideră în pelerinaj în această lume şi acest timp, pentru a descoperi frumuseţea infinită".

Papa a elogiat sinergia dintre artă şi credinţă, contracarând astfel curentul care afirmă autonomia esteticului faţă de etic. "Credinţa nu vă privează arta de genialitate; din contră, pune în valoare calităţile operei", a spus papa Benedict al XVI-lea.

În discursul de bun-venit adresat arhitecţilor, producătorilor de film şi muzicienilor invitaţi în "sanctuarul credinţei şi al creativităţii umane", Capela Sixtină, liderul Bisericii Catolice i-a îndemnat pe aceştia să fie "pe deplin conştienţi de responsabilitatea mare pe care o au, aceea de a comunica frumuseţea". "Cine poate reinstaura încrederea şi armonia, acele lucruri care pot încuraja spiritul uman să-şi regăsească drumul, să-şi ridice privirile către orizont, să viseze la o viaţă care să aibă vocaţia de destin, dacă nu frumuseţea?", a întrebat retoric papa Benedict al XVI-lea.

După ce a atins apogeul în timpul Renaşterii, relaţia dintre Vatican şi lumea artistică a intrat într-un declin, care s-a accentuat în secolul al 19-lea. Potrivit specialiştilor, discursul suveranului pontif a avut două subiecte principale: exprimarea entuziasmului pentru artă şi frumuseţe şi a temerii că anumite forme de artă contemporană evoluează, în opinia Vaticanului, către obscenitate.

Întâlnirea de sâmbătă a avut loc la 45 de ani după ce papa Paul al VI-lea a avut o iniţiativă similară, în cadrul căreia a prezentat scuze pentru atitudinea din trecut a Bisericii Catolice faţă de artişti.

×
Subiecte în articol: externe