x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa cere din nou iertare la finalul turneului în nordul Canadei

Papa cere din nou iertare la finalul turneului în nordul Canadei

30 Iul 2022   •   22:05
Papa cere din nou iertare la finalul turneului în nordul Canadei
Sursa foto: Agerpres

Papa Francisc a cerut din nou iertare după ce s-a întâlnit cu supraviețuitorii școlilor rezidențiale din teritoriul Nunavut, ultima oprire din vizita sa de 6 zile în Canada pentru a-și cere scuze față de indigeni pentru abuzurile comise în școlile guvernamentale conduse de Biserica Romano-Catolică.

După o întâlnire privată într-o mică școală primară, Papa Francisc a declarat că ascultarea poveștilor supraviețuitorilor "nu a făcut decât să renască în mine indignarea și rușinea pe care le simt de luni de zile" pentru răul care le-a fost făcut, scrie Reuters.

Avionul său a plecat din Canada spre Roma vineri seara.

Mai devreme, vineri, Suveranul Pontif le-a spus liderilor indigeni din Quebec City că este îndurerat de faptul că catolicii au susținut "politici opresive și nedrepte" împotriva lor.

Papa și-a încheiat turneul de o săptămână în Iqaluit, capitala Nunavut, un oraș de 7.700 de locuitori care se află printre dealuri stâncoase cu vedere la Golful Frobisher. Iqaluit, în teritoriul arctic creat în 1999 pentru poporul inuit, este accesibil doar cu avionul sau cu vaporul.

"Și astăzi, în acest loc, vreau să vă spun cât de mult îmi pare rău și să cer iertare pentru răul comis de nu puținii catolici care au contribuit la politicile de asimilare culturală și de emancipare în acele școli", a spus Francisc.

O mică mulțime a urmărit discursul Suveranului Pontif, care a fost precedat de spectacole de cântece tradiționale inuite de gât și dansuri de tobe.

Mai mult de 150.000 de copii indigeni au fost separați de familiile lor și aduși în școlile rezidențiale, care au funcționat între 1870 și 1996.

Ordinele religioase catolice au condus majoritatea școlilor în cadrul politicii de asimilare a guvernelor canadiene succesive.

Copiii au fost bătuți pentru că vorbeau în limbile lor native și mulți au fost abuzați sexual într-un sistem pe care Comisia pentru Adevăr și Reconciliere din Canada l-a numit "genocid cultural".

"Scuzele sale sunt acceptate și din acest moment vom începe să ne vindecăm și să ne luăm viața înapoi", a declarat Andre Tautu, în vârstă de 79 de ani, care a spus că a fost abuzat sexual în biserică și în alte părți de către clerul catolic din Chesterfield Inlet, Nunavut.

Tautu, care face parte dintr-un mic grup care l-a întâmpinat pe papă la aeroportul din Iqaluit, a declarat că a apelat la alcool pentru a face față traumei și că și-a maltratat copiii. El le-a cerut să îl ierte.

"Nu mai am mulți ani de trăit, așa că vreau să mă asigur că soția și copiii mei sunt mai fericiți în viitor", a spus Tautu.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: papa francisc